Atkal tie krievi: Vislatvijas diktāts pārtapis melu detektorā

© Sputnik / Pāriet pie mediju bankasMācību grāmatas
Mācību grāmatas - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Atkal tie krievi: Vislatvijas diktāts pārtapis melu detektorā

Viltīgie krievi, kā vienmēr, zobojas, raksta radio Sputnik autors Pjotrs Maļejevs. Ieviesuši viņi, saprotiet, modi visādus totalitāros diktātus rakstīt. Redziet, pareizrakstība, popularizācija. Protams. Mēs te Latvijā, kā visās normālās valstīs, izturējāmies pret to aizdomīgi, vēl jo vairāk tāpēc, ka visādu krievvalodīgo te ir pārpārēm. No sākuma nevainīgs diktāts, pēc tam nevainīga literatūra, un pēc tam darbos sākas: "privet", "davaj", turklāt dažkārt ne pat ne krievvalodīgo vidū. Un tur jau nav tālu līdz visādiem medijiem, kur propaganda, zombēšana, starojumi, kodēšana un brīvo valstu drošības apdraudēšana. Labi, ka Latvijā ir lieliskie Valsts valodas centra darbinieki. Viņi visur staigā, ieklausās, un, ja kaut kas kaut kur krieviski, paziņo nekrieviski kur nākas.

Pildspalva un burtnīca - Sputnik Latvija
Tiešsaistē arī ārzemniekiem: "Totālais diktāts" visiem

Dusmojāmies mēs, dusmojāmies, taču tas totalitārais diktāts vienalga notiek. Kaut kas ir jādara. Un tad arī iešāvās prātā laba doma – sarīkot vispasaules latviešu valodas diktātu. Ja pastāv nenormālās runas pareizrakstības popularizācija, tad kāpēc lai nepopularizētu normālo? Ideja visiem ļoti iepatikās. Labi, kad parādās iespēja pārbaudīt divkosību: "Tu diktātiņu esi rakstījis? Un kā?".

Taču pēkšņi atklājas aizdomīgas nianses. Organizatori nosūtīja ielūgumus dalībai diktātā visām Saeimā iekļuvušajām partijā. Taču gandrīz visas nez kāpēc atteicās. Kāds ir aizņemts, kāds šajā dienā pie vecākiem brauc, kādam vecais e-pasts norādīts. Daudzi patrioti nez kāpēc sāka novērst acis, un viņiem parādījās nepārvarami iemesli. Un vispār viņi sākuši kaut kā dīvaini uzvesties. Un kas jau pavisam sāka uztraukt – ka šajā pasākumā atteicās piedalīties Valsts valodas centrs. Viņiem taču bija jābūt pirmajiem starp pirmajiem, taču beigās vispār neatnāca.

Mēs, valsts patrioti, sākām lauzīt galvu. Vai tiešām viss ir tik ielaists? Vai tiešām Kremļa aģenti iekļuvuši godātajās aprindās un sabotē visu latvisko? Taču kaut kas sāka parādīties. Noskaidrojās, ka šo diktātu nez kāpēc organizējuši cilvēki ar nelatviskiem vārdiem un uzvārdiem. Iespējams, tā ir baisa provokācija? Tāpēc arī partijām pavēstes nosūtīja – saka, parādiet, kādi jūs latviski esat? Un sāka patriotus mulsināt ar pareizrakstību kā mīlestības rādītāju pret Latviju.

Auditorijā - Sputnik Latvija
Latvija piedalīsies "Totālajā diktātā"

Kaut kādi dīvaini un vēl nepārbaudīti eksperti, un vispār, velns viņu zina, ko tik nenes. Redziet, tā kā krieviem visu laiku liek mācīties latviešu valodu, viņi beigās to prot labāk, nekā latvieši. Mazāk kļūdu pieļauj, arī pareizrakstība top labāka. Tas viss, protams, ir meli un Kremļa propaganda, bet vienalga nepatīkami. Iznāk, ka iecerēja diktātu, bet iznāca kaut kāds melu detektors. Tāpēc mēs, patrioti, nonācām pie viedokļa, ka tā, protams, ir provokācija.

Jādara savādāk. Pirmkārt, šāds diktāts jārīko cilvēkiem ar pareizajiem vārdiem un uzvārdiem. Un, otrkārt, nevajag, lai to rakstītu latvieši. Viņi jau tā raksta pareizāk, nekā pārējie, un nav ko te apšaubīt un pazemojoši pārbaudīt. Bet krievi gan – tie lai raksta. Un viņu kļūdas skaļi jāpaziņo un jāanalizē. Starp citu, varētu arī sākt izrakstīt sodus, savukārt par atkārtotām kļūdām ieviest arī cita veida sodus.

Ziņu lente
0