Vientuļniekiem Latvijā ir mazāk nepieciešams Interneta pieslēgums, nekā pārējiem

© UnsplashDarbs pie datora. Foto no arhīva
Darbs pie datora. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Katru gadu Interneta pieejamība Latvijā palielinās: gandrīz visas mājsaimniecības ar bērniem pieslēgtas Internetam, un tikai vientuļajiem valsts iedzīvotājiem ir mazāk nepieciešamā tīkla pieejamība.

RĪGA, 1. novembris – Sputnik. Saskaņā ar 2018. gada sākumā 5914 Latvijas iedzīvotāju vidū rīkoto aptauju, mājsaimniecībās, kuras sastāv no viena cilvēka, ir zemākais Interneta pieslēguma procents, vēsta Grani.lv.

Neskatoties uz to, pie Interneta tomēr ir pieslēgta vairāk nekā puse no aptaujātajiem vientuļajiem respondentiem – 64,9%. Toties gandrīz visas mājsaimniecības ar bērniem ir pieslēgtas pie Interneta – 98,1%. Lietotāju procents, kuriem nav bērnu, ir nedaudz mazāks – 76,4%.

Taču līdz ar katru gadu regulāro Interneta lietotāju skaits, kuri ienāk tīklā vismaz reizi nedēļā, pieaug. Salīdzinot ar 2017. gadu, lietotāju skaits pieaudzis par 2,7%, savukārt ja salīdzina ar 2010. gadu, tad par 18,7%.

Turklāt 80,8% aptaujāto vīriešu un 81,5% sieviešu ieiet Internetā riezi nedēļā. Visaktīvākie Interneta lietotāji ir pusaudži un jaunieši vecumā no 16 līdz 34 gadiem – tādu izrādījies 98,6% aptaujāto. Vispasīvākie lietotāji ir vecāka gadagājuma cilvēki – no 65 līdz 74 gadiem – tādi ir 40,1%.

Забастовка семейных врачей - Рижская поликлиника - Sputnik Latvija
Latvijas iedzīvotāji varēs sekot līdzi ārstu rindām Internetā

Taču Rīgā ir lielākais Interneta lietotāju skaits Latvijā – 84,9%. Rīgas reģionā 83% aptaujāto atzina, ka regulāri ieiet tīklā. Mazāk aktīvi tīklā ienāk Kurzemes reģiona iedzīvotāji – 80,5%, Vidzemes reģionā bez Interneta neiztiek 78,9% iedzīvotāju, savukārt Latgales reģionā – 71,8%.

Vairums aptaujāto pastāstīja, ka neaizmirst par Internetu ārpus darba un mājām. Un Interneta pieslēgumam izmanto mobilos telefonus. 67% lietotāji, kuri pēdējo trīs mēnešu laikā regulāri iegājuši Internetā, bieži izmantojuši pieslēgumam tieši šo viedierīci.

Lielākoties Latvijas iedzīvotājiem Internets nepieciešams e-pasta lasīšanai. 83,3% aptaujāto paziņoja, ka vispirms pārbauda tieši to. Otrajā vietā ir Internetbankas pakalpojumu izmantošana – 79,4% respondentu pastāstīja, ka visbiežāk izmanto šos pakalpojumus. Trešdaļa Interneta lietotāju izmanto to dažādu preču un pakalpojumu iegādei, 49,6% - sabiedrisko pakalpojumu izmantošanai.

Jaunieši vecumā no 16 līdz 24 gadiem izvēlas sērfošanu pa sociālajiem tīkliem. Savukārt vecie ļaudis, vecumā no 65 līdz 74 gadiem, arī izmanto Internetu, lai apskatītu e-pastu, Internetbanku vai atrastu informāciju par precēm un pakalpojumiem.

Ziņu lente
0