Demogrāfs: par Latvijas iedzīvotāju īso mūžu vainojama PSRS

© pixabayKapu piemineklis. Foto no arhīva
Kapu piemineklis. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lielāku mūža ilgumu Igaunijā var paskaidrot ar "imunitāti pret komunismu", uzskata demogrāfs Ilmārs Mežs.

RĪGA, 1. novembris – Sputnik. Lielāks mūža ilgums Igaunijā esot saistīts ar mazāku pakļaušanos PSRS ietekmei, paziņoja demogrāfs Ilmārs Mežs Latvijas Radio 4 raidījuma "Doma laukums" komentārā.

Saskaņā ar Eurostat datiem, Latvija un Lietuva ir Eiropas Savienības autsaideri pēc mūža ilguma: vidēji 74,9 gadi. Igaunijā šis skaitlis sasniedz 78 gadus.

Политический плакат первых лет Советской власти Да здравствует СССР! Отечество трудящихся всего мира - Sputnik Latvija
Viedoklis
Baltijas valstis, kompensācijas un Krievija: kurš kuram ir parādā

Demogrāfs atgādināja, ka pirms Otrā pasaules kara mūža ilgums Latvijā bija 58 gadi. Šis rādītājs bijis daudz augstāks par Eiropas vidējo, un Latvija pēc šī rādītāja apsteidza vairāk nekā 20 kontinenta valstu.

"Pats mūsu atrašanās fakts PSRS sastāvā nevis pagarināja, bet gan samazināja vidējo mūža ilgumu visās trijās Baltijas valstīs," -pateica Mežs.

Taču tad rodas likumsakarīgs jautājums: kāpēc tad no visām trijām Baltijas valstīm, kuras bija PSRS sastāvā, Igaunija apsteidz Latviju un Lietuvu pēc mūža garuma? Uz to demogrāfam ir sava interesanta ģeogrāfiski-mentāla versija.

"Mazāk Padomju Savienības ietekmes (smejas). Igauņiem bija nedaudz augstāka imunitāte pret komunismu. 90. gados viņu mūža ilgums bija vien par gadu augstāks. Tagad – par veseliem trim gadiem. Iespējams, tā ir Somijas ietekme, kur tiek novērots vislielākais pieaugums," - izteica minējumu Mežs.

Profesors, P. Stradiņa universitātes prorektors Guntis Bahs izteica pārliecinošāku versiju: zems latviešu mūža ilgums ir skaidrojams ar saslimšanām.

Katru gadu Latvijā onkoloģijas diagnozi nosaka desmitiem bērnu - Sputnik Latvija
Katru gadu Latvijā onkoloģijas diagnozi nosaka desmitiem bērnu

"Dzīve ir īsāka tajās valstīs, kur ir izplatītas atsevišķas slimības vai pazīmes, tostarp iedzimtas, vai, iespējams, ar kultūru noteiktas. Latvijā tās ir sirds un asinsvadu slimības – statistiski mūsu valsts ir pirmajās vietās ES. Tas ir infarkts, insults, išēmiskās slimības, sirds mazspēja. Otrā vieta – onkoloģiskās saslimšanas. Varbūt nozīmīgu lomu spēlē diagnosticēšanas uzlabošanās – diagnožu kļūst arvien vairāk un vairāk. neskatoties uz to, onkoloģijas saslimšanas izaugsme ir acīmredzama. Trešā vieta – nāve no traumām. Pēc šīs pazīmes mēs neesam ES līderi. […] Mūsu tauta nedzīvo tik ilgi, cik varētu. Ekonomiskie nosacījumi nespēlē tik nozīmīgu lomu," - norādīja Bahs.

Tāpat, saskaņā ar Eurostat datiem, Latvija ieņem līderpozīcijas pēc nāvju skaita uzbrukumu rezultātā, ieņem trešo vietu pēc pašnāvību skaita (piekāpjoties tikai Lietuvai un Slovēnijai), trešo vietu pēc mirstības no tuberkulozes (piekāpjoties Lietuvai un Rumānijai) un otro vietu – pēc nāvju skaita, kuras bija novēršamas.

Ziņu lente
0