Produkti bez atkritumiem: Rīgā atvēries veikals bez iepakojumiem

© pixabayLazdu rieksti. Foto no arhīva
Lazdu rieksti. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Veikalā bez iepakojuma var atnākt ar savu burku, pudeli, kasti vai maisu, samaksāt tikai par preci un nepalielināt atkritumu skaitu pasaulē.

RĪGA, 1. novembris – Sputnik. Rīgā ir atvēries jau trešais veikals bez iepakojumiem, vēsta LTV.

Veikalā Turza iespējams iegādāties graudaugus, riekstus, dārzeņus, piena produktus, kafiju, sviestu, etiķi. Gaļas un zivju produktu pagaidām nav, taču tie, iespējams, vēl parādīsies. Atsevišķs stends – sadzīves ķīmijai, šampūniem.

"Šeit varēs iegādāties principā visu, lai varētu dzīvot bez iepakojuma, lai no veikala, atnākot mājās, tu paņemtu līdzi tikai produktus, nevis miskasti," - stāsta Ilze Blāķe, idejas autore.

Viņa piebilda, ka tas ir domubiedru veikals. Ideju prezentēja "Projektu banka" kampaņas ietvaros – rezultātā cilvēki saziedoja vairāk nekā 10 tūkstošus eiro, kas kļuva par būtisku papildus ieguldījumu.

"Katru dienu, kopš mēs iekārtojam šo veikalu, mums nāk garām cilvēki, skatās pa logu un saka – mēs ļoti gaidām, kad jūs atvērsieties. Tas tikai nozīmē, ka tā ideja un vēlme iepirkties dabai draudzīgāk apkārt virmo un tas nebūs tikai tādam draugu lokam, tas būs visiem," - piebilda Ilze.

Par pirmo Rīgas beziepakojuma veikalu kļuva "Burka" Krišjāņa Barona ielā, kurš atvēries šī gada augustā.

"Mums iet labi, cilvēku skaits aug, kas ir tāda ļoti pozitīva tendence. Arī vidējā čeka lielums palielinās, tā kā cilvēki ne tikai nāk vairāk, bet arī vairāk iegādājas pie mums," - stāsta veikala vadītāja Marija Sološenko.

Pēc viņas sacītā, uz veikalu atnāk ne tikai "zaļā" dzīvesveida atbalstītāji, bet arī tie, kam nepieciešams neliels preču daudzums, kurš lielajos iepakojumos maksā pietiekami dārgi. Taču ir arī cita apmeklētāju grupa.

"Tie ir cilvēki, kas šeit, pa Barona ielu garām ejot, ienāk tukšām rokām. Bieži vien, stāvot pie kases un skatoties uz citiem klientiem, viņi saka – nākamreiz es nākšu ar savu trauciņu, ar savu kastīti. Un ziniet, bieži vien viņi tiešām atgriežas ar saviem trauciņiem, un tas vislielāko gandarījumu sniedz," - norādīja Sološenko.

Par apmeklētāju trūkumu nesūdzas arī veikala "Zeroveikals" vadītāja Nadīna Deģe.

Посмотреть эту публикацию в Instagram

Rudens ir klāt 🍂 ar vecmammas ievārījuma burciņām, krāsainajām lapām un nokrišņu daudzveidību. Bet mana mīļākā lieta rudenī ir siltie, dīvainie un pavisam neaizstājamie vilnas džemperi. No šodienas pasludinu Funky Favorite Sweater nedēļas maratonu par atklātu. Ja gribi atrādīt arī savu mīļāko džemperi,ietago #zeroveikals un uzrīkosim mazo Instagram rudens modes nedēļu kopā! Nākampiektdien izlozēšu divus laimīgos,kuri katrs tiks pie sava Bišu vaskadrāniņu komplekta. Nu ko,aiziet! 🇬🇧 Autumn is here. With endless amounts of apples, pickled cucumbers and jams. The weather is changing by minute and I love to embrace it all. The leaves, the rain and all that comes with fall 🍂 But my favorite part of it all is the coziness of wool sweaters that seem to be simply irreplaceable. Here I am showing off my vintage find I just got for 2 euros. Now I am super curious what gems You've got in Your wardrobe. Are you ready to show them off and join the autumn fashion week? It starts today and will last till next Friday. All You need to do is post a picture of Yourself or a friend/dog,you name it.. wearing their favorite super funky sweater and of coarse tagging Your favorite #zeroveikals. Next Friday I will draw two winners who will become the happy owners of Beeswax wrap sets. Let the fun begin! 🌲

Публикация от Zero Waste Angel (@tavs_zeroveikals)

"Tā cilvēku plūsma ir daudz lielāka, nekā ir gaidīts. Un principā šobrīd situācija ir tāda, ka ļoti ātri visi produkti beidzas. Mums parādās kaut kāds jaunums, piemēram, vegāniskā ''Nutella'', un – čiks! – tā divās dienās beidzās," - paskaidroja viņa.

Deģe norādīja, ka veikalā maz ienāk tie, kas nezina par Zero waste koncepciju, taču gadās, ka bērni uz šejieni atved vecākus un vecmāmiņas ar vectēviem – kā ekskursijā.

No 2019. gada 1. janvāra Latvijas tirdzniecības vietās pircējiem vairs nebūs pieejami bezmaksas polietilēna maisi. Oktobra vidū Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, ekoloģijas un reģionālās politikas komisija atbalstīja likuma grozījumus par iepakojumu, kuri paredz taras depozīta sistēmas ieviešanu Latvijā. Sākot ar 2021. gadu, Eiropas Savienībā varētu tikt ieviests aizliegums vairāku plastmasas izstrādājumu izmantošanai: galda piederumiem un traukiem, vates kociņiem, kokteiļu salmiņiem un maisītājiem, gaisa balonu kātiņiem.

Tādēļ, iespējams, kādreiz visi Latvijas veikali kļūs par veikaliem bez iepakojumiem.

Ziņu lente
0