Sludinājumi publicēti, neviens neatsaucas: Latvijā trūkst skolotāju

© Sputnik / Roberts VicupsSkola
Skola - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ir pagājuši divi mēneši kopš mācību gada sākuma, taču skolas joprojām meklē skolotājus, savukārt bērnudārzi – audzinātājas un medmāsas.

RĪGA, 29. oktobris – Sputnik. Kaut arī pirmie divi mācību gada mēneši ir gandrīz pagājuši, Latvijas skolās joprojām trūkst darbinieku, vēsta Latvijas Radio.

Rīgas domes vakanču sarakstā, kur pieteikumus iesniedz arī galvaspilsētas tuvumā esošās izglītības iestādes, šobrīd ir vairāk nekā 200 piedāvājumu: trūkst priekšmetu skolotāju, tehnisko darbinieku, pirmsskolas pedagogu un skolu medmāsu.

Krēsls - Sputnik Latvija
Meija: latvieši drīzumā sapratīs, ka "siltas" vietas viņiem nav garantētas

Saskaņā ar šī mācību gada sākumā rīkotās Interneta aptaujas datiem, 65% skolu izjuta grūtības vairāku priekšmetu pasniedzēju atrašanā. Kopš tā brīža maz kas mainījies: skolotāju joprojām trūkst visos līmeņos. Ja neskaita sākumskolas, visbiežāk meklē matemātikas pasniedzējus, kā arī valodu skolotājus – latviešu, angļu, krievu un vācu valodas.

Baložu vidusskolā mācību process notiek ar pedagogu trūkumu, pastāstīja izglītības iestādes direktore Vita Broka:  trūkst angļu valodas un latviešu valodas skolotāju, kā arī informātikas skolotāja – šos pienākumus nākas pildīt citiem darbiniekiem.

"Situācija jau ir tāda – sludinājumi jau tiek likti, tikai neviens neatsaucās… Šogad ir pat pirmais gads, es varētu teikt, ka pat nepiezvana un nepainteresējās," norāda viņa.

Jau vairākus gadus īpašā deficītā ir pirmsskolas pedagogi. Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta vakanču sarakstā ir gandrīz 60 šāda veida darba sludinājumi, audzinātājas meklē arī Jelgava, Tukums, Sigulda un citi novadi.

Eiro naudaszīmes un kalkulators  - Sputnik Latvija
2019. gadā minimālo algu nepalielinās

Kopš vasaras audzinātāju nevar sameklēt arī Rīgas bērnudārzs "Laimiņa", kurš atrodas Vecmīlgrāvī, pastāstīja vadītāja v.i. Daiga Rubene.

"Jo Jūs jau saprotat, braukt kaut kur no centra vai Pārdaugavas, neviens jau nebrauks līdz Vecmīlgrāvim. Tāpēc tos pedagogus ir grūtāk atrast. Ir arī tāda situācija, kad atnāk pedagogs, bet kaut kādu iemeslu dēļ tomēr aiziet, uz laiku tikai," skaidro viņa.

Taču skolām trūkst arī tehnisko darbinieku – palīgstrādnieku, sētnieku, virtuves darbinieku. Bērnudārzi nevar atrast medmāsas – tās meklē gandrīz 20 izglītības iestādes.

Rīgas 79. bērnudārzs jau sen meklē medmāsu, lai esošo darbinieci aizsūtītu pelnītā pensijā, pastāstīja izglītības iestādes vadītāja Baiba Bite-Tiļļa.

"Tur jau nav tikai medmāsa, tas ir arī liels darbs ēdināšanas blokā. Tā ir ēdienkarte, sastādīt ēdienkarti, arī diētas, ja bērniņam tāda ir nepieciešamas. Tā kā arī tas ir, ne tikai tā medicīniskā pusē, kas, protams, arī ir ļoti svarīga. Un šis atalgojums ir pietiekami mazs un atbildība ir liela, un nenāk jaunie," norādīja viņa.

Pedagogs mācību stundā - Sputnik Latvija
Valsts kontrole pieprasa 40 stundu darba nedēļu pedagogiem

Alga ir galvenais iemesls, kādēļ ir grūti atrast šādu darbinieku, uzskata Medmāsu asociācijas vadītāja Dita Raiska. Taču viņa uzskata, ka uz medmāsu trūkumu skolās jāskatās plašāk.

"Strādājot skolā, zaudē profesionālismu. Jo būtībā, kas ir tā galvenā loma skolā – veselības veicināšana, aktualizēt bērniem, kas ir veselība un, protams, ja ir skolās vai pirmskolas iestādēs, tā ir viņu pārraudzība, bet ja teiktu tā, pamata problēma ir atalgojums," norāda viņa.

Kaut arī vakanču joprojām ir daudz, piemēram, Rīgā  un tās apkārtnē, to skaits ir uz pusi mazāks, nekā pirms mācību gada sākuma: vēl augusta beigās reģiona skolas meklēja vairāk nekā 400 darbinieku. Taču, vai tiešām izdevies atrast kadrus, vai arī sludinājums netika publicēts atkārtoti, nav zināms.

Ziņu lente
0