Dīzeļdegvielas un benzīna cenas Rīgā nepielūdzami pieaug

© Sputnik / Евгений Одиноков / Pāriet pie mediju bankasЗаправка автомобиля на одной из автозаправочных станций.
Заправка автомобиля на одной из автозаправочных станций. - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lētākais benzīns vēl joprojām pieejams Viļņā, toties visiem, kam patīk dzīvot plaši, ieteicams doties uz Tallinu – tur degvielas cenas ir vēl augstākas nekā pārējās Baltijas valstīs.

RĪGA, 28. oktobris — Sputnik. Degvielas cenas Tallinā krītas, taču šajā pilsētā vēl joprojām ir dārgākais 95. markas benzīns un dīzeļdegviela Baltijas valstīs, vēsta Grani.lv.

Aizvadītās nedēļas laikā 95. markas benzīna cena DUC Circle K Igaunijas galvaspilsētā nav mainījusies – tā joprojām maksā 1,399 eiro par litru, bet dīzeļdegvielas cena pat kritusies par 1,4%.

DUS - Sputnik Latvija
Visā Igaunijā notiks autovadītāju akcija protestam pret degvielas akcīzes palielināšanu

Lietuvas galvaspilsētā degvielas cena visu nedēļu saglabājās stabila. 95. markas benzīns maksāja 1,234 eiro, dīzeļdegviela cena – 1,204 eiro par litru.

Toties Rīgā dīzeļdegvielas cenas aug jau sesto nedēļu pēc kārtas, turklāt aizvadītajā nedēļā kļuvis dārgāks arī benzīns. 95. markas benzīns DUS Circle K kļuvis dārgāks par 0,7% - līdz 1,362 eiro par litru. Dīzeļdegviela kļuvusi dārgāka par 0,8% - līdz 1,312 eiro par litru. Automašīnu gāzes cena pieaugusi gandrīz par 3% - līdz 0,595 eiro.

Iepriekš vēstīts, ka degvielas cenas Baltijas valstīs turpināja augt pēc neilgas stabilizācijas. Tam uzmanību pievērsa žurnāliste Elita Veidemane, savā lapā Twitter viņa pieminēja "naftas cenu sprādzienu" un vaicāja, kāpēc tā notiek.

Publikācija, šķiet, nav atrisinājusi cenu pieaugumu, toties kļuva skaidrs, ka valsts iedzīvotāji izprot cenu veidošanās procesus. Savos komentāros viņi uzskaitīja benzīna cenu pieauguma iemeslus: Brent markas naftas cenu pieaugums, ASV sankciju karš pret Irānu un Krieviju, karš Lībijā.

Faktori un boikoti

Speciālistu viedokļi atbilst atbildēm, ko snieguši par degvielas cenām norūpējušies iedzīvotāji. Eksperti atzīmēja, ka degvielas cenas ietekmē saspringtā situācija Tuvajos Austrumos – ASV atkāpšanās no kodoldarījuma ar Irānu un jaunu sankciju ieviešana pret Teherānu. Liela nozīme ir arī naftas produktu eksporta krasajam kritumam no Venecuēlas.

Meitene pilsētas transporta pieturā Rīgā - Sputnik Latvija
Decembrī varētu tikt apturēta reģionālo autobusu kursēšana

Globāls faktors ir arī valūtu kursa svārstības, pareizās sakot, eiro kursa svārstības attiecībā pret dolāru. Tas ir svarīgi, jo pasaules tirgū darījumos ar naftu norēķini joprojām notiek ASV dolāros. Bez tam no 2018. gada 1. marta par 28,62% augusi naftas produktu rezerves nodeva.

Taču informācija par iemesliem nav mazinājusi cilvēku vēlmi cīnīties pret nepielūdzami augošajām cenām, pareizāk sakot, ar DUS, kas tirgo degvielu. Šovasar ar benzīna cenām neapmierinātie iedzīvotāji organizēja veselu kustību "Boikots". Tās grupā Facebook ir vairāki tūkstoši dalībnieku. Viņi aicina citus neapmierinātos autovadītājus boikotēt degvielas uzpildes stacijas.

Ziņu lente
0