Siltuma Rīgā nebūs: apkures sistēma novecojusi, un rīdzinieki ir kaitnieki

© pixabay / ArcaionApkures sistēma
Apkures sistēma - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Rīgā aiz rokas pieķerts kaitētājs, kurš bojājis jau bez tā novecojušu un ar traucējumiem strādājošu apkures sistēmu.

RĪGA, 27. oktobris – Sputnik. Velti, acīmredzot, Rīgas mērs Nils Ušakovs iepriekš atvainojies galvaspilsētas iedzīvotāju priekšā par apkures trūkumu namos.

Izrādās, salstošo rīdzinieku vidū ir diversanti, kuri apzināti bojā apkures sistēmu. Kā stāsta "Rīgas namu pārvaldnieks" priekšsēdētājs Aivars Gontarevs, kādu huligānu burtiski pieķēra aiz rokas, vēsta Rus.lsm.lv.

Remontdarbu brigāde vairākas reizes izbrauca labot apkuri kādā Rīgas namā, kamēr atslēdznieki neatklāja, ka apkures sistēmu apzināti bojājis viens no iedzīvotājiem. Tiesa, kādi bija šī huligāna motīvi, pagaidām nav zināms. Gontarevs norādīja, ka viņš tika nodots tiesībsargājošajām iestādēm, lai precizētu tos.

Nav iespējams saremontēt

Attiecībā uz situāciju ar apkuri Rīgā kopumā, Gontarevs pastāstīja, ka problēmas ar siltuma padevi saglabājas apmēram 115 namos. Tajos, pēc viņa sacītā, apkure tika ieslēgta, taču radiatori uzsila ne visos dzīvokļos. "Rīgas namo pārvaldnieks" vadītājs paskaidroja, ka šī situācija ir veselas problēmu virknes rezultāts.

Skola - Sputnik Latvija
Absurds Liepājā: domē apkure ir, skolā - nav

Viens no iemesliem ir tajā, ka daudzos namos apkures un siltā ūdens padeves sistēmas tikai pielaboja un aizlāpīja – jeb uzturēja, nevis renovēja. Un, kā rezultāts, sistēmas ir sabojājušās tik tālu, ka tagad tās pat nav iespējams saremontēt – tikai nomainīt. Turklāt cik šī nomaiņa izmaksās, pagaidām nav zināms. Šos skaitļus vēl tikai noskaidros, veicot vispārēju apkures katastrofas mēroga izvērtēšanu.

Tāpat Gontarevs norādīja, ka problēmas ar apkures padevi bijušas arī pērn, taču uzņēmums "Siltumserviss Rīga", kurš pirms gada uzvarēja tenderī siltuma piegādei rīdziniekiem, īsti nezināja, kādā nolaistā stāvoklī atrodas saimniecība, kura tai tikusi.

Uzņēmums "Rīgas siltums", kurš līdz šim 20 gadus nodarbojies ar apkuri Rīgā, risināja problēmas ar sistēmu "klusi un lokāli", kā izteicās Gontarevs. Un, acīmredzot, savu pēcteci "Rīgas siltums" ar šo problēmu būtību neiepazīstināja.

Vasara beidzās un sākās problēmas

Iepriekš Sputnik Latvija rakstīja par to, ka sūdzību skaits par "Rīgas namu pārvaldnieks" kopš paša apkures sezonas sākuma mērāms ne simtos, bet gan desmitos tūkstošos cilvēku. Iemesls bija nekvalitatīvajā kompānijas "Siltumserviss Rīga" darbā.

Gāzes plīts - Sputnik Latvija
Latvijas GTS operators tiesā pieprasa palielināt gāzes tarifu iedzīvotājiem

Rīdzinieki no visiem pilsētas mikrorajoniem sūdzas par aukstajām baterijām dzīvokļos, par neciešamo burkšķošā ūdens skaņu radiatoros, par avārijām santehnikas sistēmās pagrabos un bēniņos, vannas istabās un tualetēs. Turklāt kompāniju "Siltumserviss Rīga", kurai jārisina šīs problēmas, pa tālruni 80 000 610 nav iespējams sazvanīt, gluži kā "Rīgas namu pārvaldnieks" pa tālruņiem 8900 un 80 008 989 – pat tad, kad notiek nopietna avārija.

Kompānijā iesaka aizpildīt elektronisko iesnieguma formu ar sūdzību, lai paātrinātu procesu. Savukārt "Rīgas namu pārvaldnieks" sūdzas par to, ka pilsētnieki, kuri nespēj sazvanīt "Siltumserviss Rīga", zvana viņiem un traucē klientiem, kuri vēršas ar citiem jautājumiem.

Atvainojiet, apkures nebūs

Iepriekš Rīgas mērs atvainojās pilsētnieku priekš par apkures trūkumu atsevišķos namos, taču uzsvēra, ka mainīt apkures piegādātāju apkures sezonas vidū neesot iespējams, tāpēc kompānija "Siltumserviss Rīga" turpinās siltumtrašu apkalpošanu Rīgā.

Ukrgazdobiča Ļvovas apgabalā - Sputnik Latvija
Gāzes diēta: ukraiņiem ieteikts patērēt mazāk gāzes

Ušakovs neaizmirsa pieminēt arī to, ka lēmumu sarīkot pašvaldības namu pārvaldnieka "Rīgas namu pārvaldnieks" namu apkalpošanas konkursu, kurā uzvarēja privātuzņēmums "Siltumserviss Rīga", pieņēma Valsts kontrole. Un, kā norādīja mērs, nododot lietas no vienas kompānijas otrai, vienmēr pastāv atsevišķu "tehnisku pārsteigumu" risks.

Neskatoties uz to, mērs nesāka noliegt, ka šoreiz "pārsteigumu" izrādījies pārāk daudz. Šajā sakarā Ušakovs deva mājienu, ka "tai kompānijai, kura uzvarēja šajā konkursā, viss var beigties ar 500 tūkstošu eiro sodu un līguma laušanu".

Ziņu lente
0