Pazemes gāzes krātuvē iesūknēts pat mazāk gāzes nekā pērn

© Sputnik / Людмила ПрибыльскаяInčukalna pazemes gāzes krātuve
Inčukalna pazemes gāzes krātuve - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Aizvadītajā gadā ilgstošā sala dēļ Latvijai draudēja gāzes deficīts, Inčukalna pazemes gāzes krātuve strādāja iespēju robežās, jo pavasarī gāzes apjoms bija tik neliels, ka nepietika spiediena tās padevei sistēmā; šogad pazemes gāzes krātuvē iesūknēts pat mazāk gāzes nekā pērn.

RĪGA, 20. oktobris — Sputnik. Latvijas gāzes transporta sistēmas un Inčukalna pazemes gāzes krātuves operators – uzņēmums Conexus Baltic Grid šonedēļ noslēdzis gazes iesūknēšanas sezonu krātuvē un jau novembra sākumā būs gatava nodrošināt degvielas atsūknēšanu, teikts uzņēmuma vietnē.

Operators informē, ka gazes tirgus dalībnieki iesūknējuši krātuvē 1 miljardu 24 miljonus kubikmetru gāzes (10,8 teravatstundas). Tātad iesūknēšanas sezonas nogalē krātuvē ir 1 miljards 280 miljoni kubikmetru gazes (13,506 teravatstundas). Pērn šajā periodā krātuvē bija par 142 miljoniem kubikmetru gazes vairāk.

Gāzes plīts - Sputnik Latvija
Jaunie gāzes tarifi: kam nāksies maksāt vairāk

Iepriekš Conexus Baltic Grid radās domstarpības ar Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisiju (SPRK) par to, vai ir juridiski pareizi iekļaut iedzīvotāju gāzes tarifā izdevumus, ko operators sedzis gāzes izsoļu organizēšanas rezultātā. Pagājušajā gadā šī summa sasniedza 8 miljonus eiro.

Inčukalna krātuvē ir jāuzglabā pietiekams degvielas apjoms, lai spēcīga  sala un maksimāla patēriņa apstākļos gāzes spiediens ļautu padot gāzi bez pārtraukumiem.

Conexus organizē izsoles noteikta degvielas apjoma glabāšanas tiesību pārdošanai, lai nodrošinātu spiediena radīšanai pietiekamu gāzes apjomu, taču tā īpašnieks zināmu laiku nevarēs izmantot krātuvē iesūknēto gāzi, tāpēc operators ir spiests dāvāt tirgotājiem piekļuvi krātuvei par zemāku cenu, jo pretējā gadījumā tirgotājiem nav pietiekama stimula iesūknēt krātuvē savu gāzi. Cenu starpību spiesti kompensēt visi gāzes patērētāji – Conexus to iekļāvis kopējā tarifā.

Rīgas Brīvosta - Sputnik Latvija
Latvija atteikusies piešķirt līdzekļus savam pirmajam SDG terminālim

Taču regulēšanas iestāde tamlīdzīgiem aprēķiniem nepiekrita SPRK norādīja, ka atbilstoši Eiropas Komisijas pētījumam, sezonas sākumā krātuvē jābūt aptuveni 700 miljoniem kubikmetru gāzes. Taču 2017. gadā iesūknēšanas sezonas nogalē tajā faktiski bija 1,5 miljardi kubikmetru dabasgāzes.

Savukārt Conexus Baltic Grid norāda, ka izoles izsludināšanas brīdī nebija izstrādāti noteikumi par to, kāds apjoms ir jāiesūknē.

Domstarpības par gāzes krātuves stabilam darbam nepieciešamo gāzes apjomu un to, vai ir likumīgi iekļaut tarifā izdevumus par degvielas iesūknēšanas stimulēšanu, SPRK un Conexus Baltic Grid vēl joprojām noskaidro tiesā.

Ziņu lente
0