Latvijas prezidents apturēja "ātro kredītu" pieejamību un atvēra "čekas maisus"

© Sputnik / Sergey MelkonovLatvijas prezidents Raimonds Vējonis
Latvijas prezidents Raimonds Vējonis - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas prezidents Raimonds Vējonis izsludinājis likumu par Latvijas PSR VDK dokumentu publicēšanu un likuma grozījumus "Par patērētāju tiesību aizsardzību".

RĪGA, 14. oktobris – Sputnik. Latvijas prezidents Raimonds Vējonis izsludināja likumu par Latvijas PSR VDK dokumentu publicēšanu, kā arī grozījumus Patērētāju tiesību aizsardzības likumā, kuri ierobežo "ātro kredītu" izsniegšanu, un komentēja tos, tiek ziņots prezidenta oficiālajā mājaslapā.

​Vējonis paziņoja, ka laiks pielikt punktu VDK dokumentu publicēšanas jautājumā. Taču, pēc viņa sacītā, informācija, kuru publicēs jau 2018. gadā, būs nepilna. Viņš paskaidroja, ka cilvēku vārdi vien neko nepateiks, ko izdarījis konkrēts cilvēks. Prezidents aicina nesteigties ar secinājumiem un sagaidīt papildu informāciju, lai iepazītos ar to.

Tukšs naudas maks - Sputnik Latvija
Iedzīvotāji parādā valstij vairāk nekā miljardu eiro

Pēc Vējoņa sacītā, sasteigti secinājumi nes sevī vēstures kļūdainās izpratnes risku.

Iepriekš ziņots, ka Saeima pieņēmusi grozījumus par VDK dokumentu publicēšanu. Saskaņā ar šiem grozījumiem, daļa VDK kartotēkas tiks publicēta Latvijas Nacionālā arhīva portālā līdz šī gada beigām. Līdz 31. decembrim pilnā apjomā tiks publicēti VDK darbinieku telefonu grāmatas, kā arī cilvēku personas dati un amati, kuri sadarbojās ar VDK, tostarp, nacionālā piederība, dalība politiskajās organizācijās un arodbiedrībās, reliģiskā piederība.

Vēl viena kartotēkas daļa tiks publicēta 2019. gada 1. maijā.

Glābās no nabadzības

Tāpat prezidents komentēja grozījumu izsludināšanu, kuri skar ātros kredītus. Vējonis atzina, ka ar šo problēmu finanšu sektors nespēja patstāvīgi sabalansēt biznesa intereses un patērētāju tiesības, savukārt daudzi Latvijas iedzīvotāji neapdomātas aizņemšanās un viegli pieejamo kredītu dēļ nonāca parādu bedrē.

Naudas skaitīšana - Sputnik Latvija
"Kā pusē jūs esat?": sociālie tīkli zīlē, vai prezidents ierobežos "ātros kredītus"

Latvijas prezidents uzsvēra, ka ātrie kredīti nevar būt sociālo problēmu risināšanas veids, jo šī veida cena ir pārāk augsta, savukārt no nabadzības, šādu ceļu ejot, nav iespējams tikt vaļā, drīzāk tieši otrādi. Vējonis norādīja, ka atbalsta Saeimas pieņemtos grozījumus Patērētāju tiesību aizsardzības likumā, kuri ierobežo "ātro kredītu" izsniegšanu, un uzskata, ka tas tika darīts sabiedrības interešu nolūkos.

Divpadsmitās Saeimas deputāti iepriekš steigšus pieņēma grozījumus, kuri ierobežo "ātros kredītus". Grozījumos teikts, ka līgumā par patērētāju kreditēšanu, kurš tiek noslēgts uz termiņu līdz 30 dienām un paredz aizdevuma atmaksu vienā maksājumā, summa nedrīkst pārsniegt 50% no valstī noteiktās minimālās algas, jeb 215 eiro. savukārt pieļaujamais aizdevuma procents tiek samazināts vairāk nekā trīskārt: no esošajiem 200% līdz 60% gadā. Paredzēti arī "ātro kredītu" reklāmas ierobežojumi.

Šāda Saeimas lēmuma pieņemšana izraisīja asu Latvijas iedzīvotāju reakciju. Asi reaģēja vairākas sabiedriskās organizācijas, kā arī sportistu un mūziķu apvienības. Viņi visi pieprasīja, lai Vējonis neizsludina grozījumus.

Ziņu lente
0