Latvija sašutusi par bagātās Eiropas "atmestajām" lietotajām automašīnām

© Sputnik / Руслан КривобокAutomašīnas. Foto no arhīva
Automašīnas. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvija paudusi neapmierinātību ar ES bagāto valstu dubultajiem standartiem – tās masveidā atmet kaimiņiem lietotas dīzeļa automašīnas.

RĪGA, 12. oktobris – Sputnik. Deviņas Eiropas Savienības valstis paudušas viedokli par to, ka nepieciešams ierobežot lietotu Euro-4 un Euro-5 klases dīzeļa automašīnu eksportu uz Austrumeiropu, vēsta avīze "Duma".

Latvijas, Bulgārijas, Polijas, Slovākijas, Lietuvas, Kipras, Luksemburgas, Rumānijas un Ungārijas lūgums iesniegts ES Vides aģentūrā. Tajā atzīmēts, ka aizvien lielāks skaits Rietumeiropas pilsētu aizliedz dīzeļa automašīnu lietošanu kaitīgo izmešu dēļ. Bulgārijas vides un ūdens resursu ministrs Neno Dimovs norādīja, ka šo lēmumu rezultātā lietoto automašīnu plūsma pāriet no ES valstīm ar augstiem vidējiem ienākumiem uz trūcīgāko kaimiņu pusi.

Европейский союз - Sputnik Latvija
EUObserver: kāpēc Centrāleiropā ir tik daudz eiroskeptiķu

"Pēdējos mēnešos plaši tiek apspriests dubulto standartu jautājums, un vispirms tas skāra tikai pārtikas produktu kvalitāti un standartus. Bažas rada fakts, ka situācija atkārtojas citā jomā, kam ir tieša saikne ar cilvēku veselību un apkārtējās vides aizsardzību," – paskaidroja Dimovs.

Lūgumā norādīts, ka par vienu no gaisa piesārņošanas apkarošanas pasākumiem varētu kļūt liegums Rietumeiropas valstīm pārdot kaimiņiem ekoloģiskajām normām neatbilstošas automašīnas.

Dimovs atzīmēja, ka problēmu nav iespējams atrisināt, vienkārši aizliedzot eksportu, jo tas automātiski pārkāps vienu no galvenajiem ES principiem par preču brīvu pārvietošanos. Taču valsīs, kas atbrīvojas no ekoloģiski kaitīgām automašīnām, ir jāierobežo iespēja "nopludināt" mašīnas ar kaitīgiem izmešiem uz Austrumeiropas valstīm, uzskata politiķis.

Ziņu lente
0