Nacionālā bloka loceklis: ja uzlabosim dzīvi Latgalē, par "Saskaņu" nebalsos

© Sputnik / Sergey MelkonovLatvijas Saeimas vēlēšanas
Latvijas Saeimas vēlēšanas - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ja pirmā valdība nebūs dzīvotspējīga, dažas partijas var pārdomāt un pieļaut sadarbību ar "Saskaņu", atzīmēja bijušais deputāts Einārs Cilinskis.

RĪGA, 12. oktobris — Sputnik. Pavisam drīz jaunajai valdībai nāksies formulēt tuvāko gadu prioritātes, un starp tām noteikti jāiekļauj Latgales attīstība, intervijā www.la.lv pastāstīja Nacionālā bloka bijušais deputāts Einārs Cilinskis.

Pats politiķis pašreizējās Saeimas vēlēšanās savu kandidatūru neizvirzīja – viņš nolēmis izdarīt pārtraukumu politiskajā karjerā un sākt darbu Rīgas Tehniskajā universitātē, kur viņš noslēgs zinātnisko darbu klimatiskajos jautājumos, taču politiku pilnībā pamest viņš neplāno.

Здание Сейма Латвии - Sputnik Latvija
Politika
Partijas nosaukušas prioritātes koalīcijas veidošanas pārrunās

Jautāts par jaunās koalīcijas darbu, Cilinskis atgādināja, ka nākamgad būs jāpieņem lēmums par jaunā Nacionālās attīstības plāna prioritātēm, jo vecā plāna termiņš izbeidzas 2021. gadā. Tajā būs jāiekļauj virkne svarīgu ekonomisko jautājumu, piemēram, pasākumi dzīves līmeņa uzlabošanai Latgalē.

Pēc viņa domām, vajadzīgas ne tikai atbalsta programmas, kā iepriekš, bet gan stimulējoši projekti. Jāattīsta modernā uzņēmējdarbība, jo Latvijā neizdosies ne atjaunot lauksaimniecību Ulmaņa stilā, ne XX gs. rūpniecību.

"Reģions jāattīsta – lai nebūtu tā, ka Latgalē 50% balsu salasa "Saskaņa" un Krievu savienība. Tie ir tikai daži piemēri konkrētiem uzdevumiem, par ko partijas var vienoties," – uzsvēra deputāts.

CVK dati liecina, ka Latgalē "Saskaņu" atbalstījuši gandrīz 36% vēlētāju, bet LKS – gandrīz 11%.

Var pārdomāt

Cilinskis pieļāva, ka ar laiku dažas partijas var pārdomāt un pieļaut sadarbību ar "Saskaņu".

Nacionālā bloka loceklis atgādināja, ka lielākā daļa partiju jau pirms vēlēšanām noliedza jebkādas iespējas veidot koalīciju ar "Saskaņu". Lai "saskaņistu" cerības piepildītos, vismaz dažām partijām ir jāmaina viedoklis un jāizvērtē šādas sadarbības iespējas.

Выборы в Сейм Латвии - Sputnik Latvija
Politika
Saeimas vēlēšanas: politologi sola pusgadu topošajai "briesmīgajai" koalīcijai

"Ja pirmā sastādītā valdība izrādās pagalam neveiksmīga, nevaru izslēgt, ka situācija pamainās, bet ne no Nacionālās apvienības puses, protams," – uzsvēra Cilinskis.

Politiķis skeptiski vērtēja dažu jauno partiju plānus samazināt ministriju skaitu.

"Kad dzirdu, ka jāsamazina ministriju skaits, bet redzu, cik daudz partiju grasās ņemt valdībā, domāju – dod, Dievs, premjeram kaut cik noturēties, lai ministrijas neapaug ar īpašo uzdevumu ministriem," – paziņoja Cilinskis.

Pārrunas par jaunās valdošās koalīcijas izveidi turpinās. Iepriekš vēstīts, ka KPV LV līderis Artuss Kaimiņš jau apliecināja, ka gatavs pārrunām ar "Saskaņu", ja tā piekritīs vienam noteikumam.

Ziņu lente
0