Slikta doma: atradāt svešus dokumentus – nepublicējiet attēlus sociālajos tīklos

© SputnikLatvijas pase
Latvijas pase - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Katru mēnesi apmēram tūkstotis Latvijas iedzīvotāju pazaudē pases vai ID kartes, katru piekto dokumentu izdodas atrast.

RĪGA, 11. oktobris – Sputnik. Katru mēnesi simtiem Latvijas iedzīvotāju pazaudē pases, bankas kartes un citus svarīgus dokumentus, raksta Skaties.lv. Kāds pazaudē, bet kāds atrod – bet kā lai atrod īpašniekus? Daudziem pirmā doma ir par sociālajiem tīkliem, taču tā ne vienmēr ir laba doma.

Staigājot pa parku, Līga Stirna atradusi dokumentus, kuri pieder kādam jaunietim, – bankas karti, studenta apliecību un tā tālāk. Sākumā viņa centās atrast īpašnieku sociālajos tīklos, taču tas viņai nebija izdevies.

"Un es aiznesu uz tuvāko policijas iecirkni. Uzrakstīju iesniegumu. Policisti laipni pieņēma, bet teica, ka tā nav viņu atbildība," stāsta Stirna.

ID-карта - Sputnik Latvija
Top zināms, kad ID kartes Latvijā kļūs obligātas

Ja run air par bankas karti, jāzvana pa tālruni, kurš norādīts kartes aizmugurē. Tā kā šajā gadījumā bija runa par Swedbank karti, bija jāzvana tur. Katru mēnesi šī banka saņem vidēji 450 šāda veida zvanus.

"Tā banka karti nobloķēs, banka informēs, ko darīt ar plastiku, pēc tam banka sazinās ar konkrēto kartes lietotāju. Likt sociālajos tīklos bildes būs sliktākais, ko var darīt. Jo tur virsū sensitīvi dati, ko citiem nevajadzētu redzēt," skaidro Swedbank Karšu daļas pārstāvis Jānis Teivāns.

Nozaudēto un atrasto karti vairs neaktivēs, to nomainīs pret jaunu. Citādi notiek ar personu apliecinošajiem dokumentiem – pasu un ID karti. Tos nevajag iznīcināt. Taču arī šajā gadījumā meklēt īpašnieku sociālajos tīklos nav tas pareizākais lēmums.

LNT žurnāliste Natālija Valdniece pirms pāris dienām atrada personu apliecinošo dokumentu – ID karti. Sociālajos tīklos sameklēt īpašnieku nav izdevies, tādēļ nācās griezties Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē (PMLP).

Jāvēršas tuvākajā nodaļā, pastāstīja PMLP pārstāvis Ģirts Pommers.

"Mums ir šīs personas kontakti. Šajā gadījumā, ja viņš nav vērsies pie mums par nozaudēšanu, viņa ir aktīva, vērsīsimies pie viņa un nogādāsim," skaidro Pommers.

ID-card - Sputnik Latvija
Latvijas iedzīvotājus aicina ietaupīt 5 miljonus uz ID kartēm un pasēm

Mēnesī vidēji tūkstotis Latvijas iedzīvotāju pazaudē pases vai ID kartes, un katru piekto dokumentu izdodas atrast. Nevajag publicēt informāciju par pases īpašnieku sociālajos tīklos.

"Jārēķinās, ka jāsargā šī cilvēka personas dati, ko daudzi bieži vien nepadomā, publicējot šo dokumentu sociālajos tīklos. Tas ir viens no riskiem. Tāpat pastāv risks, ka kāds negodprātīgi izmantos šo iespēju. Mēģinās apkrāpt un saņemt šo dokumentu," paziņo PMLP pārstāvis.

Par personu apliecinošā dokumenta pazaudēšanu var tikt piemērots sods līdz 35 eiro, taču to ne vienmēr piemēro. Sākumā tiek novērtēts cilvēciskais faktors un cenšas saprast, kāpēc dokuments tika pazaudēts.

Ziņu lente
0