Politika

Jauniņie nevienojas, KPV LV un ZZS tikšanās "paliek karājamies gaisā"

© Sputnik / Sergey Melkonov Sergey MelkonovArtuss Kaimiņš
Artuss Kaimiņš - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pirmajā koalīcijas veidošanas pārrunu dienā tikās KPV LV un Jaunā konservatīvā partija (JKP), kā arī apvienība "Attīstībai/Par!" un JKP.

RĪGA, 10. oktobris — Sputnik. Pirmā partiju pārrunu diena par koalīcijas izveidošanu pēc aizritējušajām Saeimas vēlēšanām nav nesusi skaidrību, latviešu partijas noteikti paziņojušas tikai par vienu — viņi negrasās vienoties ar balsu vairākumu ieguvušo "Saskaņu". Šodien, 10. oktobrī, tikšanās turpinās.

Vakar, 9. oktobrī, pārrunas veica lielāko balsu skaitu ieguvušās labēji centrisko partiju vidū — KPV LV un Jaunā konservatīvā partija, vēsta LSM. Pirms pārrunu procesa notika KPV LV premjerministra amata kandidāta Alda Gobzema atvainošanās par izteicienu pret konservatoru līderi Jāni Bordānu — par to, ka viņam nedrīkst uzticēties. "Cilvēks, kurš teicis, ka ir gatavs kļūt par valsts līderi, jāliek valsts intereses augstāk par savām emocijām. Un, es domāju, man ir visas īpašības, lai par tādu kļūtu," pateica Gobzems televīzijas ēterā no rīta, pirms tikšanās ar JKP pārstāvjiem.

Подсчет голосов на избирательном участке в Доме конгрессов в Риге - Sputnik Latvija
Politika
"Saskaņa" un KPV LV pastāstīja par draudiem palikt ārpus koalīcijas

Pēc KPV LV un JKP pārrunu beigām partiju pārstāvji paziņoja, ka abiem politiskajiem spēkiem ir daudz saskarsmes punktu, taču par bloka veidošanu vai amatu dalīšanu pagaidām ir pāragri spriest.

Pēc JKP līdera Jāņa Bordāna sacītā, partijām sakrīt viedoklis par esošā ārpolitikas, drošības, likumības ievērošanas kursa turpināšanu. KPV LV pārstāvis Aldis Gobzems pateica, ka tikšanās laikā partijas runāja par darba plānu, par svarīgiem uzdevumiem viņš nosauca obligātās iepirkuma komponentes (OIK) atcelšanu, emigrācijas apturēšanu, reemigrāciju un citus jautājumus.

Jautājumi par to, kura no partijām veiksmīgu pārrunu gadījumā varētu uzņemties valdības veidošanu, kā arī kura politiskā spēka pārstāvis kļūs par premjerministru, Gobzems un Bordāns atstāja neatbildētu. Pēc viņu sacītā, vēl ir gaidāmas tikšanās ar citiem politiskajiem spēkiem, un, kamēr pārrunas nav beigušās, nekādi partiju bloki netiks veidoti.

"Mēs parunājām un atklājām saskarsmes punktus. Tālāk runāsim ar citām partijām un meklēsim saskarsmes punktus ar tām. Tas ir pirmais raunds. Parunāsim ar visām partijām, ieraudzīsim, cik balsu, kādas pozīcijas. Mums nav separātistu pārrunas," paziņoja Bordāns.

"Ir partijas, kuras pateikušas, ar ko viņi nebūs koalīcijā. Absolūti skaidrs, ka ir partija, kura šobrīd nevar izveidot valdību," paziņoja Gobzems.

Tajā pašā dienā notika Jaunās konservatīvās partijas tikšanās ar apvienību "Attīstībai/Par!". Pēc pārrunu beigām Jānis Bordāns paziņoja, ka tikšanās aizritēja labā gaisotnē, norādot, ka partijas ir apņēmības pilnas turpināt pārrunas par valdības veidošanu un darbu Saeimā.

Выборы в Сейм Латвии - Sputnik Latvija
Politika
Saeimas vēlēšanas: politologi sola pusgadu topošajai "briesmīgajai" koalīcijai

"Tie ir būtiski jautājumi, gan par to, kāds būs tālākais sarunu process, gan kādi būs koalīcijas apveidi. Arī par lieliem saturiskiem jautājumiem, jo daudzos jautājumos esam vienisprātis, bet ir daudzi jautājumi, kas var izraisīt diskusijas. Gaidīsim, kamēr notiks pirmais sarunu aplis, jo šobrīd visi runās ar visiem. Esmu par to, lai mēs runātu ar visām sešām partijām, izņemot "Saskaņu"," norādīja apvienības "Attīstībai/Par!" pārstāvis Daniels Pavļuts.

Abi politiķi norādīja, ka par partiju blokiem pagaidām nav runas.

Šodien, 10. oktobrī, KPV LV rīkos pārrunas par koalīcijas veidošanu ar apvienību "Attīstībai/Par!", savukārt Jaunā konservatīvā partija — ar Nacionālo apvienību, Zaļo un zemnieku savienību (ZZS) un "Jauno Vienotību".

Savukārt KPV LV tikšanās ar vienu no iepriekšējās valdības koalīcijas partijām — ZZS — izrādījusies uz matu gala no atcelšanas sakarā ar to, ka Zaļo un zemnieku savienība izvēlējusies par saviem pārstāvjiem pārrunās cilvēkus, kuri neiekļuva Saeimā pēc vēlēšanu rezultātiem.

ZZS deleģēja pārrunu vadīšanai savas Saeimas frakcijas priekšsēdētāju Augustu Brigmani un Latvijas Zaļās partijas valdes priekšsēdētāju Edgaru Tavaru, jo viņi ir ievēlēti par ZZS sastāvā esošo partiju priekšsēdētājiem un pilnībā pārstāv tās atbilstoši partiju nolikumiem. Taču KPV LV līdzpriekšsēdētāja Linda Liepiņa paziņoja, ka partija neies uz pārrunām ar ZZS, ja tajās to pārstāvēs cilvēki, kuriem nav tautas dota mandāta, jeb 13. Saeimā neievēlētie Brigmanis un Tavars.

Подсчет голосов на избирательном участке в Доме конгрессов в Риге - Sputnik Latvija
Politika
"Saskaņa" un KPV LV pastāstīja par draudiem palikt ārpus koalīcijas

Zaļo un zemnieku savienība atteicās mainīt koalīcijas veidošanas pārrunu delegāciju, nosaucot KPV LV pozīciju par nekonstruktīvu. ZZS uzskata KPV LV pozīciju par priekšvēlēšanu retorikas turpinājumu situācijā, kad savlaicīgi jāveido valdība, lai pieņemtu nākamā gada valsts budžetu, paziņoja ZZS valdes priekšsēdētājs Armands Krauze.

Latvijas Saeimas vēlēšanas notika 6. oktobrī. Saskaņā ar CVK datiem, pirmo vietu 13. Saeimas vēlēšanās ieņem partija "Saskaņa" ar 19,8% vēlētāju balsu, otrā vieta ir KPV LV partijai (14,25%), trešā — Jaunajai konservatīvajai partijai (13,59%). Ceturtajā pozīcijā "Attīstībai/Par!" (12,04%), tālāk seko nacionālais bloks "Visu Latvijai" (11,01%), Zaļo un zemnieku savienība (9,91%) un partija "Jaunā Vienotība" (6,69%). Pārējās partijas nepārvarēja 5% barjeru. Tādējādi, pēc vēlēšanu rezultātiem, "Saskaņa" saņem 23 deputātu vietas Saeimā, KPV LV un JKP — 16, "Attīstībai/Par!" un VL-TB/LNNK — 13, ZZS — 11, "Jaunā Vienotība" — 8.    

Ziņu lente
0