Latvijas specdienesti apsūdz Krieviju kiberuzbrukumos

© Sputnik / Anar MustafayevХакер
Хакер - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas kibertelpai ne reizi vien uzbrukuši hakeri no Krievijas militārā izlūkdienesta, apgalvo Latvijas Satversmes aizsardzības birojs.

RĪGA, 9. oktobris – Sputnik. Krievijas hakeri vairākkārt rīkojuši kiberuzbrukumus Latvijas valsts iestādēm, paziņoja Satversmes aizsardzības birojs (SAB – pretizlūkošanas dienests).

Edgars Rinkēvičs - Sputnik Latvija
Rinkēvičs biedē Eiropu ar slepeniem Krievijas kiberuzbrukumiem

"Krievijas militārais izlūkošanas dienests, kuru Nīderlande apsūdz kiberuzbrukuma plānošanā pret Ķīmisko ieroču aizlieguma organizāciju OPCW, vairākkārt īstenojis uzbrukumus mērķiem Latvijā, tajā skaitā aizsardzības un ārlietu sektoros," — citē iestādes paziņojumu RIA Novosti.

Pierādījumi paziņojumā netiek sniegti, taču tiek precizēts, ka ar uzbrukumiem ir saistīta "tā pati Krievijas militārā izlūkošanas dienesta hakeru grupa, kas īstenoja uzbrukumus OPCW, Pasaules Antidopinga aģentūrai un Malaizijas institūcijām, kuras veica izmeklēšanu saistībā ar MH17 lidmašīnas notriekšanu, pēdējo gadu laikā ir vairākkārt īstenojusi uzbrukumus arī Latvijas kibertelpā".

Taču SAB uzsver, ka nav novērojusi politiski motivētus kiberuzbrukumus no GIP puses, kuri varētu ietekmēt 13. Saeimas vēlēšanu rezultātus.

Iestāde norāda, ka hakeru uzbrukumiem tika pakļautas pat privātuzņēmumi, tostarp, mediji. "GIP īstenoto kiberuzbrukumu būtība ir iekļūt informācijas sistēmā, tajā darboties nepamanīti, un ilgstoši iegūt no sistēmas datus, piemēram, regulāri piekļūt e-pastu sarakstei un darba stacijā apstrādātiem dokumentiem," — teikts SAB paziņojumā.

Хакер - Sputnik Latvija
KF vēstniecība nosaukusi publikācijas par "krievu hakeriem" par informācijas uzbrukumu

Tāpat iestāde atklāj metodes, ko izmanto Krievijas hakeri. GIP speciālisti izmantojot spiegu programmas, kuras tiek nosūtītas viltus elektroniskā paziņojuma veidā, kurš sastādīts tā, lai ieinteresētu saņēmēju un pamudinātu viņu atvērt vēstuli, kas inficē viņa datoru ar vīrusu.

Nīderlandes Aizsardzības ministrija 4. oktobrī paziņoja, ka valsts specdienesti novērsuši hakeru uzbrukumu Ķīmisko ieroču aizliegšanas organizācijai (ĶIAO), kuru, pēc viņu teiktā, centās īstenot četri Krievijas pilsoņi. Krievijas ĀM nosauca apsūdzības par "kārtējo režisēto propagandas akciju" un paziņoja, ka izvērstā "antikrievijas spiegu mānijas kampaņa" rada nopietnu kaitējumu abpusējām attiecībām.

Ziņu lente
0