Alga pieaugusi: mediķi Latvijā joprojām vada "ātrās palīdzības" mašīnas

© Sputnik / Sergey MelkonovМашина Службы неотложной медицинской помощи в Риге
Машина Службы неотложной медицинской помощи в Риге - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests atzīts par veiksmīgu eksperimentu, kura ietvaros tika izveidotas divu mediķu brigādes bez autovadītāja.

RĪGA, 6. oktobris — Sputnik. Latvijas neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests (NMPD) arī turpmāk plāno veidot brigādes, kurās operatīvo transportu vadīs paši mediķi, — eksperiments atzīts par veiksmīgu, pastāstīja dienesta direktore Liene Cipule, vēsta rus.tvnet.lv.

Pilotprojekts, kura ietvaros pie "ātrās palīdzības" mašīnas stūres ir nevis profesionāls vadītājs, bet gan ārsta palīgs, startēja šī gada 1. jūlijā. Šādas neatliekamās palīdzības brigādes veido divi cilvēki, nevis trīs, ka tas bija līdz šim. Trīs šādas brigādes strādāja Rīgā, pa vienai – Daugavpilī un Jūrmalā. Kopumā tajās strādāja 38 mediķi, trīs mēnešu laikā tās izbraukušas uz 1741 izsaukumu, un tikai divos gadījumos bija nepieciešama vēl viena mediķu brigāde.

Neatliekamās palīdzības dienests - Sputnik Latvija
Arodbiedrība: ātrās palīdzības brigāžu samazināšana novedusi pie konfliktiem ar pacientiem

Cipule atzinīgi novērtēja projektu. Mediķu alga jaunā tipa brigādēs pieaugusi par 36%. Viņa pastāstīja, ka NMPD arī turpmāk veidos tāda tipa brigādes, taču neplāno pilnībā atteikties no triju cilvēku brigādēm.

NMPD ir skārušas arī citas izmaiņas, piemēram, līdz gada beigām plānots dubultot dienas brigāžu skaitu, samazinot diennakts brigādes. Liene Cipule paskaidroja, ka 80% izsaukumu NMPD saņem dienā: vidēji Latvijā dienā tiek saņemti 963 izsaukumi, uz kuriem izbrauc 188 brigādes, bet naktī — 243 izsaukumi, uz kuriem dodas 170 brigādes. Tādējādi veidojas paradokss – intensīvi strādājot dienā, mediķi saņem mazāku algu nekā par vieglāku darbu nakts periodā.

Tāpat Latvijas mediķi plāno paplašināt sadarbību ar kolēģiem Lietuvā. 3. oktobrī Lietuvas un Latvijas veselības ministri parakstīja vienošanos par ātrās palīdzības pakalpojumiem pierobežas teritorijās.

Līgums paredz Latvijas mediķiem sniegt ātrās palīdzības pakalpojumus robežas tuvumā Lietuvas teritorijā un otrādi. Vienošanās attiecināta uz teritoriju līdz 20 kilometru attālumā no robežas. Tie būs atsevišķi gadījumi, kuros citas valsts mediķiem radīsies iespēja ātrāk nokļūt pie pacienta.

Ziņu lente
0