No Latvijas deportētais žurnālists: ja valdība baidās no rakstiem, tas ir smieklīgi

© Sputnik / Sergey MelkonovМеждународный аэропорт Рига
Международный аэропорт Рига - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Andrejs Vipolzovs pastāstīja Sputnik Latvija, cik sirsnīgi aprunājies ar robežsargiem par padomju kinematogrāfu.

RĪGA, 6. oktobris — Sputnik. Andrejs Vipolzovs vairs neplāno apmeklēt Latviju arī tad, kad iebraukšanas aizlieguma termiņš izbeigsies, žurnālists pastāstīja intervijā Sputnik Latvija.

Не будешь смеяться над собой сам, над тобой посмеются другие - Sputnik Latvija
Viedoklis
Re:Baltica atmasko. Vārda brīvību Latvijā kontrolē specdienesti

Portāla NewsBalt galvenajam redaktoram neļāva šķērsot robežu Rīgas lidostā 5. oktobra rītā. Vipolzovs pastāstīja, ka Rīgā plānojis "apvienot patīkamo un lietderīgo": uzrakstīt par Saeimas vēlēšanām un pastaigāt pa pilsētu ar draugiem. "Domāju, paskatīšos, kā vēlētāji Latvijā balso, pie viena atpūtīšos Rīgā, jo šeit vēl ne reizi neesmu bijis," – stāstīja žurnālists.

Lidmašīna no Kaļiņingradas ieradās pulksten pusseptiņos no rīta, taču uz robežas darbinieki aizkavējās un palūdza žurnālistu mazliet pagaidīt. Galu galā nācās gaidīt divas stundas.

Pēc tam robežsargi pienākuši pie viņa un pavaicājuši: "Vai tad jums nav zināms, ka jums aizliegts iebraukt Latvijā?"

Izrādījās, ka Vipolzovs iekļauts melnajā sarakstā no 2014. gada, jo "apdraud Latvijas nacionālo drošību". Robežsargi apgalvoja, ka žurnālistam vajadzēja saņemt kaut kādu paziņojumu, taču viņš neko nav saņēmis.

Pēc tam nācās gaidīt Drošības policijas operatīvo darbinieku, kam vajadzēja salīdzināt fotogrāfiju. Galu galā no specdienesta neviens nav ieradies.

Robežsargi apjautājās par Vipolzova profesiju un, izdzirdējuši, ka viņš ir žurnālists, tikai noteica: "Ā, nu tad jau skaidrs."

Krievijas Ārlietu ministrijas oficiālā pārstāve Marija Zaharova - Sputnik Latvija
Zaharova pārmet Latvijai vārda brīvības pārkāpumus

Andrejam Vipolzovam tika izsniegta iekšlietu ministra Riharda Kozlovska lēmuma kopija par iekļaušanu melnajā sarakstā un paziņots, ka viņam jāatgriežas Krievijā.

Biļete mājupceļam Vipolzovam bija uz reisu 7. oktobrī. Aviokompānija paziņoja, ka apmainīt to nav iespējams, un nācās pirkt jaunu. Tā kā nākamais reiss uz Kaļiņingradu bija tikai vakarā, bet Vipolzovam netika piedāvāta ne ēdināšana, ne viesnīca, viņš bija spiests iegādāties biļeti tuvākajam reisam uz Maskavu par veseliem 130 eiro.

Žurnālists piezīmēja, ka sarunas ar robežsargiem izdevušās ļoti korektas un pat sirsnīgas. Viņš atgādinājis par padomju filmu "Itāļu neticamie piedzīvojumi Krievijā", kuras varonis nekādi nevarēja pamest lidmašīnu, jo bez pases viņu neizlaida.

Darbinieks viņam pastāstīja, ka iebraukšanas aizlieguma termiņš beidzas nākamgad, sak, tad atbrauciet.

"Es viņam teicu: "Vai jūs ņirgājaties? Vai jūs vēlreiz brauktu uz valsti, kas nav jūs ielaidusi?" Bet viņš man saka: "Uz tādiem jautājumiem man atbildēt aizliegts," – atcerējās Vipolzovs.

Žurnālists apstiprināja, ka uz Latviju vairs braukt negrib, jo tāda aizturēšana un deportācija ir pazemojoša.

"Ja vara baidās no rakstiem, tas ir smieklīgi," – piebilda žurnālists.

Vipolzovs pastāstīja, ka jau iepriekš vienu reizi nav ielaists Latvijā. Pirms desmit gadiem viņš izcīnījis uzvaru Eiropas Savienības konkursā un balvā saņēmis braucienu uz Rīgu. Taču, kad ieradies noformēt vīzu, saņēmis atteikumu.

"Nelaiž jau otro reizi," – sūdzējās žurnālists.

Vladimirs Barsegjans - Sputnik Latvija
Viedoklis
Vārda brīvība un tās neesamība

Latvijas varasiestādes regulāri papildina "melnos sarakstus" ar Krievijas mediju pārstāvjiem, turklāt dažus deportē jau pēc iebraukšanas Latvijā.

Pēdējais šāda veida skandāls izcēlās gada sākumā, kad no Rīgas tika deportēts Krievijas telekanāla TVC producents Anatolijs Kurlajevs, bet pēc tam arī viņa dzīvesbiedre – telekanāla "Rossija 24" producente Olga Kurlajeva.

Kurlajevs tika aizturēts uzlaikošanas telpā veikalā, turklāt tobrīd IeM pārstāvjiem nebija nekādu pretenziju pret žurnālistu. Divas dienas vēlāk noskaidrojās, ka arī viņa dzīvesbiedre it kā apdraudot Latvijas nacionālo drošību.

Vēlāk Anatolijs Kurlajevs pastāstīja, ka Latvijas policistiem viņa priekšā bijis neērti, jo viņi sapratuši, ka nekādu iemeslu žurnālista deportācijai nav.

Jāpiebilst, ka deportācija tomēr netraucēja Olgai Kurlajevai laist klajā autorfilmu par Latvijas elites bailēm un korupciju.

Ziņu lente
0