Produkti ar izbeigušos derīguma termiņu tiks nodoti labdarībai

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Patlaban ES aizliedz izmantot produktus ar izbeigušos realizācijas termiņu, taču Latvijā dažām preču grupām no 2019. gada vasaras, iespējams, tiks pieļauts izņēmums – tos būs ļauts nodot labdarībai.

RĪGA, 5. oktobris — Sputnik. Vairāku kategoriju pārtikas produktus pēc minimālā derīguma termiņa izbeigšanās būs iespējams nodot labdarības mērķiem – 4. oktobrī Latvijas Saeima pieņēmusi atbilstošus grozījumus, vēsta radioskonto.lv.

Noteiktus produktus, marķētus "Ieteicams līdz…", kam beidzies minimālais derīguma termiņš, taču kas netiek uzskatīti par nederīgiem, atļauts noteiktā laikā izplatīt noteiktā kārtībā, piemēram, nodot labdarības organizācijām.

Laimas šokolāde - Sputnik Latvija
Mazturīgie varētu saņemt šokolādi ar izbeigušos derīguma termiņu

Plānots, ka grozījumi stāsies spēkā 2019. gada 1. jūlijā.

Pašlaik ES aizliegts izmantot produktus ar izbeigušos realizācijas termiņu, taču Briselē plānots izstrādāt reglamentu, kas pieļautu atsevišķu produktu izplatīšanu maznodrošinātajiem iedzīvotāju slāņiem. Runa ir par tādiem produktiem kā cukurs, vārāmā sāls, saldumi, ko pārsvarā veido cukurs, košļājamā gumija, dzērieni ar spirta saturu virs 10%, vīns utt.

Pēc šī principa jau darbojas interneta platforma Foodsharing.de Vācijā, Austrijā un Šveicē. Projekta mērķis ir ierobežot pārtikai noderīgu produktu izmešanu. Vietnē privātpersonas, mazumtirgotāji un ražotāji var piedāvāt vai saņemt lietošanai noderīgus pārtikas produktus ar izbeigušos glabāšanas termiņu, kas pretējā gadījumā tiktu izmesti.

Dānijā izveidota kustība Stop Wasting Food. To nodibināja Selīna Jūla, kura uz šo valsti pārvākusies no Krievijas. Piecu kustības darba gadu laikā Dānijā izdevies par 25% samazināt pārtikas zudumus. Kustībai pievienojušies 800 restorāni, kuri pārtikas pārpalikumiem izmanto kartona tvertnes. Jūla pat laidusi klajā pavārgrāmatu par ēdienu pagatavošanu no ēdienu pārpalikumiem.

Somijā arī pievērsta uzmanība produktu pārpalikumiem, piemēram, izstrādātas mobilās lietotnes, ar kuru palīdzību restorānos iespējams iegādāties ēdienu pārpalikumus ar atlaidi. Veikalos produkti, kuriem beidzas derīguma termiņš, pieejami ar pazeminātām cenām.

Ziņu lente
0