Būt vai nebūt Latvijā novadu avīzēm krievu valodā

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pašvaldību savienībā uzskata, ka izdevumi ar informāciju krievu valodā noteiktu novadu iedzīvotājiem ir nepieciešamība, Valsts valodas centrā nepiekrīt.

RĪGA, 3. oktobris — Sputnik. Latvijas Pašvaldību savienība apsprieda ar Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroju (KNAB) un Valsts valodas centru (VVC) pašvaldību izdevumus divās , vēsta LTV7 Krievu apraide raidījumā "Šodien vakarā".

Šogad KNAB izrakstīja sodus Daugavpils, Līvānu, Ludzas, Rēzeknes un Aglonas novadu domes deputātiem par Valsts valodas likuma un Publiskās personas finanšu līdzekļu un īpašumu izšķērdēšanas novēršanas likuma neievērošanu. Visi šie deputāti nobalsoja par līdzekļu piešķiršanu novadu avīžu izdošanai krievu valodā.

ES karogi - Sputnik Latvija
Eiropas Parlaments gatavo ES mazākumtautību tiesību minimālo kompleksu

Pašvaldību savienībā uzskata, ka izdevumi ar informāciju krievu valodā noteiktu novadu iedzīvotājiem ir nepieciešamība.

"Pašvaldību izdevumi — tā ir latviešu valoda. Ja cilvēki lūdza, lai viņi varētu saprast pašvaldības viedokļus — tad acīmredzami, šiem cilvēkiem jāsniedz informācija krievu valodā. Un tas ir izdevuma tulkojums," pateica organizācijas vadītājs Gints Kaminskis.

Pēc viņa sacītā, šādi izdevumi krievu valodā galvenokārt nepieciešami Latgales novados.

Bieži gadā, ka iedzīvotājiem piedāvā divus vienas novada avīzes variantus — latviešu un krievu valodā. Tas izraisa Māra Baltiņa, VVC vadītāja iebildumus.

"Mums ir pilnīgi nepieņemams. Ir šie krievvalodīgie izdevumi, kuros jebkuram valsts valodas pratējam tiek kā viņa nepieprasīta piedeva pasniegta tikpat liela informācija svešvalodā. Tas nav pareizi, jo, pirmkārt, nerada pareizu izpratni par valodu hierarhiju mūsu valstī," pauž sašutumu viņš.

Iļja Kozirevs - Sputnik Latvija
Vairāk latviskuma – mazāk latviešu: vai Latvija ir glābjama

Taču VVC norāda, ka pašvaldības drīkst publicēt informāciju svešvalodā — pēc iedzīvotāju pieprasījuma. Taču te rodas jautājums: kādam ir jābūt iedzīvotāju pieprasījumam, kuri vēlas iegūt informāciju krievu valodā? Vai te pietiek ar mutisku lūgumu novada domē vai ir jāraksta iesniegums?

"Ja šī te informācija, laikraksts nebūtu piemērotākais veids, bet kaut kādā citādākā veidā pēc pieprasījuma būtu piegādāta pašvaldības iedzīvotājiem, tad nekādas problēmas tur nesaskatu. Mēs nesodām par valsts valodas neizmantošanu. Šajā gadījumā pārkāpums ir līdzekļu piešķiršana likumā neparedzētiem mērķiem," pastāstīja Andris Donskis, KNAB pārstāvis.

Diskusija nebeidzas, trīs iestāžu pārstāvji tiksies vēlreiz, lai apspriestu detaļas.    

Ziņu lente
0