Latvijas valdībā ir gatavi apspriest prāmju satiksmi ar Sāremā salu

© Sputnik / Sergey MelkonovSievišķīgā govs
Sievišķīgā govs - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Jaunas prāmju pārceltuves izveidošanai nepieciešami savstarpēji Latvijas un Igaunijas finanšu ieguldījumi.

RĪGA, 2. oktobris — Sputnik. Latvijas un Igaunijas starpvaldību komisija tuvākajā nākotnē varētu apspriest jautājumu par prāmju satiksmi starp Ventspili un Igaunijas Sāremā salu, raksta Vesti.lv.

Sāremā ir lielākā Igaunijas sala. Tās apskates vietas ir veco laiku vējdzirnavas, baznīcas, kapelas un XIII gadsimta bīskapa pils Kuresārē, kā arī Vilsandi nacionālais parks, kur dzīvo desmitiem tūkstošu jūras putnu sugu. Kuresāre un Mintu ir salas ostas.

Панорама Риги - Sputnik Latvija
Ūdens transports Rīgā – greznība vai nepieciešamība

Kā var secināt no Ministru Kabineta sēdē pieteiktā dokumenta, Latviju neapmierina, ka nokļūt populārajā tūristu salā var tikai cauri Igaunijas Virtsu ostu. Savukārt prāmju pārceltuvi no Ventspils no 2005. līdz 2008. gadam vasaras sezonā izmantoja līdz pat 17,5 tūkstošiem cilvēku.

Taču, kā konstatē valdība, "komersants, pamatojoties uz brīvā tirgus principiem ar peļņas gūšanas mērķi, varētu būt neieinteresēts atvērt transporta pakalpojumus". Tādēļ jaunas prāmju pārceltuves izveidošanai nepieciešami savstarpēji Latvijas un Igaunijas finanšu ieguldījumi.

Galvenais jautājums, kurš ir jāatrisina, lai līnija darbotos, — tai piemērota prāmja atrašana. Prāmju satiksmi, teorētiski, varētu atjaunot 2019. gada maijā.

Ventspils pašvaldības un brīvostas pārstāvji jau veikuši pārrunas ar Sāremā pašvaldību un Mintu ostu. Satiksmes ministrijas Jūras departaments, Latvijas Jūras administrācija un Igaunija arī piekrīt konsultāciju uzsākšanai.    

Ziņu lente
0