Latvijas pensijām gaidāma indeksācija

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas Labklājības ministrijas valsts sekretāra vietniece Jana Muižniece pastāstīja, par cik vidēji pensijas kļūs lielākas.

RĪGA, 2. oktobris — Sputnik. Pēc indeksācijas pensijas Latvijā vidēji palielināsies par 8-23 eiro, paziņoja Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" Labklājības ministrijas valsts sekretāra vietniece Jana Muižniece.

Viņa uzsvēra, ka pieaugums ir atkarīgs no darba stāža un pensijas apmēra. Jo tās ir lielākas, jo ievērojamāks būs pieaugums. Tiek indeksēts viss pensijas apmērs, kurš nepārsniedz 382 eiro.

Cienījama gadagājuma vīrietis skrien pa parku - Sputnik Latvija
Informācija par pensijām cilvēkiem, kuri plāno pārcelties uz dzīvi citās ES valstīs

Indeksācija skars visas pensijas — vecuma, invaliditātes, aroda un uzturētāja zaudēšanas pensijas. Iepriekš Sputnik Latvija rakstīja, ka vidējais pensiju pielikums šogad sastādīs 18 eiro.

Pagājušajā nedēļā Saeima galīgajā lasījumā pieņēma Iedzīvotāju ienākumu nodokļa likuma grozījumus, kuri paredz pensiju neapliekamā minimuma pieaugumu līdz 330 eiro mēnesī, sākot no 2021. gada. Šos grozījumus atbalstīja visi 87 deputāti, kuri atradās Saeimas sēdē.

Esošais likums paredz, ka šogad pensiju neapliekamais minimums sastāda 250 eiro mēnesī, nākamgad tas sastādīs 270 eiro mēnesī, savukārt 2020. gadā — 300 eiro.

Taču Latvijas Pensionāru federācija (LPF) līdz septembrim vāca parakstus prasībai noteikt ar nodokli nepaliekamo pensijas minimumu ne mazāku par nabadzības riska robežas apmēru, jeb 370 eiro. Tāpat LPF pieprasīja izpildīt Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (ESAO) prasības no 2019. gada pacelt pensijas, nosakot sociālās pensijas apmēru ne mazāk par 20% no vidējās algas valstī un ieviešot papildus atbalstu vientuļajiem pensionāriem.

Veco ļaužu vidū nabadzības līmenis Latvijā vidēji pārsniedz 50%, un šis skaitlis ir vislielākais Eiropas Savienībā.    

Ziņu lente
0