Baiba Rubesa atklājusi savas aiziesanas detaļas no projekta Rail Baltica

© Rail BalticaBaiba Rubesa
Baiba Rubesa - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Viņa atgādināja, ka RB Rail gada budžets joprojām nav apstiprināts.

RĪGA, 2. oktobris — Sputnik. Baltijas valstu savstarpējā uzņēmuma RB Rail bijusī izpilddirektore un valdes priekšsēdētāja Baiba Rubesa pastāstīja, kādēļ nolēma atstāt Rail Baltica projektu mazāk nekā mēnesi pirms viņas līguma termiņa beigām. Rubesas runas tulkojumu no angļu valodas preses konferencē, kura veltīta viņas atkāpšanās no amata, sniedz rus.db.lv

Rubesa uzsvēra, ka plānojusi atkāpties no amata jau šovasar, kad trīs beneficiāri nespēja laicīgi pieņemt attiecīgus lēmumus projekta īstenošanai un visam, kas ar to saistīts, taču palika ilgāk savā amatā pēc Latvijas premjerministra Māra Kučinska lūguma.

Визуализация проекта Rail Baltica - Sputnik Latvija
Eiropas Komisija piešķīrusi Latvijai nepilnus 7 miljonus eiro jaunam dzelzceļam

"Esošais projekta Rail Baltica organizācijas modelis acīmredzami ir pretrunā ar pienācīgas korporatīvās vadības principā. Interešu konflikti, kuri ielikti projekta pamatā, ir galvenais iesaistīto pušu darbības vai bezdarbības iemesls. Tas ir nesavienojami ar maniem uzskatiem un ticību godīgā un atbildīgā projekta īstenošanā," paziņoja Rubesa.

Viņa piebilda, ka ir izstrādājusi virkni rekomendāciju veiksmīgai starptautisku projektu īstenošanai Eiropas Savienībā un prezentēja tās Eiropas Komisijas uzmanībai, ievēlētajiem Eiropas Parlamenta locekļiem, Baltijas valstu premjerministriem, Baltijas valstu, Somijas un Polijas transporta ministriem.

Rubesa norādīja, ka Eiropas Savienības sniegtais atbalsts projektam Rail Baltica atrodas ļoti augstā līmenī — 85%, un viņas pieredze rāda, ka ES kā projekta galvenā "investora" cerības un rekomendācijas nacionālie beneficiāri praktiski neņem vērā. Tādēļ viņa piedāvā obligātā kārtībā iesaistīt ES Komisiju starptautiskā projekta ievadā un īstenošanā. Par vienu no variantiem varētu kļūt tieša komisijas pārstāvja dalība pašā savstarpējā uzņēmumā pilntiesīga novērotāju padomes locekļa kārtā, vai arī novērotāja kārtā ar skaidrām funkcijām un pilnvarām, tostarp, pat veto tiesības, projekta īstenošanas uzraudzībā.

Rail Baltica - cовмещённая колея на участке Шяштокай-Моцкава - Sputnik Latvija
Ļoti svarīgs projekts, kam pietrūkst naudas: kas notiks ar Rail Baltica pēc 2020. gada

Baiba Rubesa atgādināja, ka līdz nesenajam laikam igauņu beneficiārs pilnībā atbalstīja projekta īstenošanas modeli, kuru vadītu savstarpējs uzņēmums (SU), taču pēc tam, kad pie varas nāca Centriskā partija, tie paši Transporta ministrijas ierēdņi un Rail Baltic Estonia jaunā vadība iestājās pret SU.

Bijusī RB Rail uzņēmuma valdes vadītāja piebilda, ka esošā SU struktūra rada nevēlamu uzraudzības ciklu un tam raksturīgos interešu konfliktus, kuri aizkavē jebkādu lēmumu pieņemšanas procesu.

"Tas rada paradoksālu situāciju, kad nacionālie akcionāri, kuri vienlaikus ir izpildošās iestādes, nes atbildību par savstarpējā uzņēmuma uzraudzību, kuram savukārt uzticēts īstenot to pašu nacionālo izpildošo iestāžu uzraudzību," paskaidroja Rubesa.

Viņa aicināja visas trīs auditoru iestādes Baltijas valstīs detalizēti izpētīt šo sistēmu gaidāmā Rail Baltica projekta audita gaidā, izdarot akcentu uz Lietuvu. Laikā, kad RB Rail un globālo Rail Baltica projektu finansē attiecīgas nacionālās ministrijas, galvenais finansējums Lietuvā nāks no komercuzņēmuma — nacionālās dzelzceļa kompānijas Lietuvos Geležinkeliai.

Taču Rail Baltica globālais projekts tika izstrādāts, ali būtu neatkarīgam no mantotajām dzelzceļa kompānijām. Lietuvos Geležinkeliai valdes priekšsēdētāja norīkošana RB Rail novērotāju padomē demonstrē nepieņemamu jebkādu korporatīvās vadības principu nezināšanu.

Tam faktam, ka RB Rail ada budžets 2019. gadam joprojām nav apstiprināts, jāsignalizē ES, ka Baltijas valstis nesniedz prioritāti šim projektam, un izvēlas atgriezties pie tā dēvētajām nacionālajām interesēm savās finanšu pārrunās Eiropas Padomē un citās vietās.

Kā trīs valstu valdības spēj būt tik netālredzīgas, ka tās nesaprot, ka spēlē pokeri ar reģionālo projektu, kurš būs lietderīgs katrai nacionālajai ekonomikai tuvāko 10 gadu laikā?

Pēc Baibas Rubesas atkāpšanās par īslaicīgo Baltijas valstu savstarpējā dzelzceļa maģistrāles projekta Rail Baltica īstenošanas uzņēmuma RB Rail vadītāju  norīkots Ignu Deguti. 5,8 miljardus eiro vērto Rail Baltica projektu plānots īstenot līdz 2025. gada beigām.    

Ziņu lente
0