Nodokļi žņaudz biznesu: Vecrīgā tiek slēgts nozīmīgs amatnieku veikals

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Amatnieku veikals CIKU CAKU, kurš atrodas pašā Vecrīgas centrā, ir spiests slēgties ciet – nodokļu parādi sastāda jau vairākus tūkstošus eiro.

RĪGA, 1. oktobris — Sputnik. Veikals CIKU CAKU Audēju ielā 6 paspējis kļūt par vienu no Vecrīgas vizītkartēm. Bagātais suvenīru produkcijas klāsts un neparastā instalācija trīsriteņa veidā pie veikala skatloga, kurai nav iespējams paiet garām bez fotogrāfijas, nostiprināja šim veikalam vienas no populārākajām tūristu un galvaspilsētas viesu vietu statusu.

Taču sestdien, 29. septembrī, veikala Facebook lapā parādījās paziņojums par to, ka 1. oktobrī tirdzniecības vieta tiks slēgta. Pēc īpašnieku sacītā, par iemeslu visam kļuva pārāk lielie nodokļi, kuri liek amatniekiem aiziet "pagrīdē" vai arī vispār pārtraukt darbu.

"Pēc trīs gadu smaga darba un neatlaidīgas cīņas par pastāvēšanu, paziņojam, ka ar pirmdienu, 01.10.2018. veram ciet mūsu CIKU CAKU veikalu-leļļu darbnīcu.

Veikalu atvērām tieši pirms 3 gadiem, lai veicinātu mūsu leļļu noietu un atbalstītu to ar latviešu amatniecības un mākslas izstrādājumu pārdošanu. Veikals atrodas vienā no dzīvākajām gājēju ielām Vecrīgā, ir iekļauts starptautiskajos tūrisma ceļvežos, maršrutā RIGA CRAFT ROAD, ko atbalsta Live RIGA un Latvijas Nacionālais kultūras centrs.

Par atbildību vadītājs Arnolds Babris - Sputnik Latvija
Babris: Latvija vēlētos nokāpt no "Krievijas adatas", taču palikusi bez "asinīm"

Metāla trīsritenis pie veikaliņa durvīm bija kļuvis par vienu no populārākajiem fotografēšanās objektiem un skaistu Rīgas vizītkarti.

Veikala mērķgrupa bija pusmūža un vecāki ārvalstu tūristi, kas novērtē augstvērtīgu roku darbu un tautas mākslu. Lietojām modernu UCS kases un noliktavas uzskaites sistēmu ar svītrkodiem un centīgi maksājam visus nodokļus. Šajos gados 160 500 EUR jeb vidēji 4450 EUR mēnesī esam samaksājuši amatniekiem visā Latvijā, 32 319 EUR dažādos nodokļos un 49 622 EUR par īri.

Pie dubultā uzcenojuma (parastais Vecrīgas uzcenojums ir 100%) klāt pievienotais nodoklis amatniekiem, kas nav PVN maksātāji, iznāk 42% no preces iepirkuma cenas. Graujoši ir arī tas, ka ar 2018. gadu amatniekiem Iedzīvotāju ienākuma nodoklis ir jāmaksā avansā par nākamo gadu — "valsts drošībai", ja nu viņi gūs kādus ienākumus. Pēdējā pusgada laikā sajutām, ka tas spiež amatniekus aiziet "pagrīdē" vai vispār pārtraukt darbību nozarē. Vasarā, kad tūristu ir visvairāk, nevarējām nodrošināt veikalu ar precēm, lai iekrātu telpu nomai ziemā. Šī situācija grauj cilvēku morāli un visu tautas mākslas nozari kopumā," paziņoja veikala pārstāvji.

Savā uzrunā tirdzniecības vietas īpašnieki piedāvā Rīgas pašvaldībai izveidot Vecrīgā Amatnieku namu, kā tas notiek visās citās Latvijas pilsētās. Tur tūristiem būtu iespēja apmeklēt amatnieku darbnīcas un iegādāties preces.

Стоянка такси в аэропорту Рига - Sputnik Latvija
Cenas nesamazinās, toties par skaitītājiem sodīs: VID pārbauda taksometrus lidostā

Šo pirmdien, 1. oktobrī, veikala pārstāvji grasās atgriezt nepārdotās preces meistariem, savukārt otrdien vedīs ārā mēbeles un aprīkojumu. Viņi tāpat gaida ciemos preses pārstāvjus, lai atbildētu uz visiem viņus interesējošajiem jautājumiem.

Savu uzrunu sabiedrībai veikala īpašnieki beidz ar matemātiskiem aprēķiniem, kur skatāmi demonstrē, ka "faktiski valsts viņus soda par to, ka atbalsta amatniekus — pārsvarā gados vecus cilvēkus un ģimenes ar bērniem laukos".

"Trijos darbības gados esam PVN nodoklī samaksājuši €21 363 par "pievienoto vērtību", kuru mēs patiesībā neesam pievienojuši. Šī summa būtu pietiekama, lai uzņēmums atpelnītu sākotnējo €17 000 ieguldījumu, un pat nestu peļņu, turpinot dot darbu veikala vadītājai un 209 amatniekiem visā Latvijā, un valstij turpinātu maksāt nodokļus. Tagad ar skumju sirdi slēdzam veikalu ar vairāk kā €5000 lielu PVN parādu," rezumēja uzņēmuma "Latvju Lietas" īpašnieks Dainis Geidmanis.    

Ziņu lente
0