Igauņi Bauskā ražos degvielu no salmiem

© Sputnik / Александр Кряжев / Pāriet pie mediju bankasLopbarības sagatavošana
Lopbarības sagatavošana - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Salmus bioetanola ražošanai iepirks no Zemgales zemniekiem.

RĪGA, 29. septembris — Sputnik. Igaunijā reģistrētais uzņēmums grasās uzbūvēt jaunu bioetanola rūpnīcu Bauskas industriālajā parkā, vēsta LSM.lv.

Otrdien, 25. septembrī, Bauskas novada dome parakstīja sadarbības memorandu ar uzņēmumu Baltic Bioethanol, kas plāno būvēt mūsdienīgu bioetanola rūpnīcu bijušā lidlauka vietā.

"Pēdējo divu gadu laikā mēs esam izvērtējuši vairākas valstis un pētījuši, kāda ir salmu pieejamība šajās valstīs, un secinājuši, ka šeit tā ir gana laba. Gadā paredzēts saražot ap 50 000 tonnu bioetanola, kam nepieciešami apmēram 300 000 tonnu salmu," — pastāstīja uzņēmuma vadītājs Karls Hornhofers.

Высоковольтные провода вдоль железной дороги - Sputnik Latvija
Uzņēmējs no Krievijas atvēris SDG elektrostaciju Latvijā

"Notiek pakāpeniska pāreja no pirmās paaudzes biodegvielām uz otrās paaudzes biodegvielām. Šajā projektā mēs strādājam tieši ar otrās paaudzes biodegvielām. Tas nozīmē, ka šī biodegviela tiek iegūta nevis no pārtikas produktiem, bet biomasas," — pastāstīja Rolando Huapaija-Delgado, Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras pārstāvis.

Jaunajā rūpnīcā plānots ieguldīt 150 miljonus eiro — tas būs lielākais investīciju projekts Zemgalē pēdējos gados. Gandrīz 100% produkcijas plānots eksportēt.

"Nozīmīga tāpēc, ka šī ir lieliska iespēja mums uzlabot savu eksporta bilanci, jo mums eksporta rādītāju ziņā vēl ir, kur augt. Šī ir iespēja izlauzties pirmajiem šajā reģionā," — norādīja Huapaija-Delgado.

Ražošanai nepieciešamos salmus iepirks no vietējiem zemniekiem, jau parakstīti pirmie četri līgumi.

"Ja mēs neko nedarīsim, tad mums arī nekas nebūs. Un varbūt  šī ir viena iespēja  papildināt savus ienākumus, reizē pārdodot salmus, kas mums ir arī mazliet kā apgrūtinājums," — pastāstīja "Beķeru" saimniecības īpašnieks Jānis Vackars.

Kopumā veiksmīgai rūpnīcas darbībai būs jāparaksta līgumi vēl ar apmēram 300 zemniekiem. Projektu jau ir prezentējuši "Latraps" kooperatīva vispārējā sanāksmē, taču pie vienota viedokļa nenonāca.

"Lauksaimniekiem mūsu klimata apstākļos ir jārēķinās, ka gads no gada atšķiras. Tāpēc šobrīd zemnieki ļoti, ļoti uzmanīgi vērtē un seko līdzi gan projekta attīstības gaitai, gan līgumiem," — norādīja "Latraps" vadītājs Edgars Ruža.

Ražošanu grasās uzsākt apmēram 2022. gadā, savukārt šomēnes Bauska, ieguldot 3 miljonus eiro, sākusi būvēt ielu un komunikācijas pie industriālā parka.    

Ziņu lente
0