Latvija atteikusies piešķirt līdzekļus savam pirmajam SDG terminālim

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pirmo sašķidrinātās dabasgāzes termināli Latvijā plānots būvēt Rīgas ostā jau nākamgad, turklāt tikai uz privāto investīciju rēķina.

RĪGA, 29. septembris — Sputnik. Pirmo sašķidrinātās dabasgāzes termināli Latvijā plānots būvēt Rīgas ostā jau nākampavasar, raksta la.lv.

Plānots terminālis ar divām 20 000 kubikmetru lielām tvertnēm. To varētu uzbūvēt apmēram divu gadu laikā.

SIA "Kundziņsalas dienvidu projekts" valdes priekšsēdētājs Dmitrijs Artjušins pastāstīja, ka galvenais termināļa būvniecības mērķis ir nodrošināt ar sašķidrināto gāzi satelītstacijas Latvijā, Igaunijā un Lietuvā. Satelītstacijās atrodas kriogēna cisternas ar regazifikatoriem un gāzes parametru regulētājiem.

Tamlīdzīgas stacijas iespējams izbūvēt tur, kur cauruļvads nav iespējams, tāpēc uzņēmums izveidos biznesa nišu un palīdzēs celt saistīto nozaru efektivitāti.

Achema rūpnīca - Sputnik Latvija
Lietuvai varētu parādīties savs "Liepājas Metalurgs": SDG nogalina "Achema" rūpnīcu

Artjušins neatklāja, kur tieši Latvijā pacelsies satelītstacijas, taču viena no tām ar gada patēriņu aptuveni desmit tūktošu kubikmetru apmērā, tiks uzcelta pavisam drīz.

Vienlaikus terminālī var atrasties aptuveni 3% no visas Latvijā patērētās dabas­gāzes, tātad tas uzskatāms par neliela izmēra projektu.

Terminālī būs paredzēta bunkurēšanas iespēja (gāzes uzpilde kuģiem, kuri to izmanto degvielai)

"Kuģus uzpilda ar dīzeli, mazutu un varēs arī LNG, jo Eiropas regula nosaka, ka līdz 2025. gadam tādai iespējai jābūt katrā nozīmīgā ostā," — pastāstāstīja uzņēmējs.

Kas finansēs projektu

Artjušins norādīja, ka projektu plānots īstenot pakāpeniski. Sākotnējās investīcijas būs ne mazākas par 50 miljoniem, bet projekta noslēgumā tā vērtība var sasniegt simt miljonus.

SDG transportēšanas kuģis - Sputnik Latvija
Tramps paziņoja, cik terminālus uzbūvēs ES amerikāņu gāzei

Latvijā tāda apjoma privātas investīcijas piesaistīt nav iespējams, tāpēc projekts tiks īstenots sadarbībā ar vienu vai divām lielajām rietumu gāzes kompānijām, ar kurām jau notiek pārrunas.

"Jāsaprot, ka no katra projekta dalībnieka jābūt pievienotajai vērtībai. Arī mēs vēl mācāmies, jo tādas pieredzes Latvijā nav nevienam," — apgalvoja uzņēmējs.

Termināļa projekts pasūtīts pie franču projektētājiem Sofregas (bijušais Gaz de France) — uzņēmuma ar 60 gadus ilgu darba pieredzi gāzes industrijā, sākot no satlelītstacijām un termināļiem un beidzot ar pazemes gāzes glabātavām.

Piesaistīti arī lielākie gāzes projektu izstrādātāji — SIA "Olimps", kas piedalījās SDG termināļa būvdarbos Klaipēdā un tagad saņem papildu pieredzi no konsultantiem.

Par projekta drošību Artjušinam šaubu nav. Viņš uzsvēra, ka sašķidrinātā gāze sāk izgarot pie —100 grādiem, tātad, saskaroties ar gaisu, tā iztvaiko.

"Viss terminālis ir tvertne tvertnē. No iekšpuses būs tāda kā metāla glāze, kurai apkārt izolācijas slānis — perlīts, un visbeidzot būs betona siena, kas nepieciešamības gadījumā noturēs visu sašķidrināto gāzi iekšā. Jumts arī ir no betona, kuru ar ceļamkrānu liks virsū jau gatavu. Tvertnei varēs uzgāzties lidmašīna un nekas nenotiks," — apliecināja uzņēmējs.

Ekonomikas ministrija ir informēta par projektu, un tās speciālisti palīdz ar normatīvo aktu skaidrojumiem. Nekāds valsts finansējums projektā netiks iesaistīts — šādu noteikumu visiem SDG projektiem noteikusi ministrija.

Laba ziņa patērētājiem

Ekonomikas ministrija uzkskata, ka SDG termināļa celtniecība Latvijā ir laba ziņa gāzes energoapgādes tirgum, īpaši ņemot vērā apstākli, ka projekts attīstās pēc pašu investoru iniciatīvas un ar privātu finansējumu.

"Tas (SDG terminālis — red.) palielinās Latvijai pieejamo dabasgāzes piegādes avotu loku un veicinās dabasgāzes lietošanu, piemēram, jūras un autoceļu transporta nozarē, kur tās lietošana arī Eiropas Savienības līmenī ir atzīta par perspektīvu," — pastāstīja Ekonomikas ministrijā.

Minisitrija atzīmēja, ka SDG infrastruktūras attīstība Latvijā palielinās pieejamo dabasgāzes piegādes avotu loku reģionos, kur nav izveidota gāzesvadu infrastruktūra.

Iepriekš jau vēstīts, ka uzņēmējs Mihails Skigins no Krievijas iecerējis būvēt Latvijā vairākas elektrostacijas, kas darbā izmanto SDG, turklāt sašķidrinātā gāze tiks piegādāta no Krievijas.

 

Ziņu lente
0