Atklāta kreditoru prasību summa pret ABLV Bank

© REUTERS/Ints KalninsBankas ABLV ēka
Bankas ABLV ēka - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kopumā uz bankas likvidatoru piedāvājumu iesniegt prasību līdz 18. septembrim atsaukušies gandrīz 3 300 kreditori.

RĪGA, 29. septembris — Sputnik. Likvidējamās ABLV Bank kreditori iesnieguši prasības par kopējo summu vairāk nekā 2 miljardu eiro apmērā, kas sastāda 98% no visām tās saistībām, vēsta rus.db.lv ar atsauci uz banku.

Kopumā uz bankas likvidatoru piedāvājumu iesniegt prasību līdz 18. septembrim atsaukušies gandrīz 3 300 kreditori.

Логотип банка ABLV - Sputnik Latvija
Bankām neuzticas nedz investori, nedz latvieši

Bankā uzsvēra, ka Kredītiestāžu likums nenosaka konkrētu termiņu kreditoru prasību iesniegšanai, tādēļ tie, kas nepaspēja iesniegt prasību līdz 18. septembrim, varēs to izdarīt arī turpmāk, taču uz prasību izmaksāšanu pretendēs vēlāk.

"Likvidācijas komiteja atzinīgi novērtē sasniegto rezultātu. Neskatoties uz salīdzinoši īso periodu kreditoru prasījumu iesniegšanai, saņemts gandrīz maksimāli iespējamais prasījumu apjoms," — teica ABLV Bank likvidators Arvīds Kostomārovs.

Kreditoru prasību pārbaudei būs nepieciešami ne mazāk kā trīs mēneši, tādēļ pirmās izmaksas noguldītājiem, kuriem pēc likvidācijas procesa sākuma bankā atradās vairāk par valsts garantēto atlīdzinājumu summu, varētu sākties 2019. gada janvārī. Pirmām kārtām izmaksas saņems fiziskās personas, mikrouzņēmumi, mazie un vidējie uzņēmumi. Izmaksas tiks veiktas Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) uzraudzībā.

Februārī ASV Finanšu ministrija apsūdzēja ABLV Bank — otru lielāko banku Latvijā, lielāko neatkarīgo privātbanku valstī, par naudas atmazgāšanu, par transakcijām ar Ziemeļkoreju, un ierēdņu uzpirkšanu. Neskatoties uz to, ka bankā apsūdzības nosauca par "neredzētu apmelošanu", ABLV bija spiesta uzsākt pašlikvidācijas procesu.

ABLV Bank - Sputnik Latvija
ABLV apsūdz ASV Finanšu ministriju apmelošanā un lūdz policijas iejaukšanos

Eiropas Centrālā Banka (ECB) pieņēma lēmumu neglābt banku un uzsākt tā likvidācijas procesu. FKTK, pildot ECB instrukcijas, kopš 19. februāra ieviesa ierobežojumus maksājumu operācijām ABLV Bank, savukārt naktī uz 24. februāri, ņemot vērā to, ka ECB nelika atcelt bankai noteiktos ierobežojumus, pieņēma lēmumu par noguldījumu nepieejamību, lai nodrošinātu garantēto atlīdzinājumu izmaksāšanu bankas klientiem.

Maijā ABLV Bank un tās lielākie akcionāri iesniedza Eiropas Savienības tiesā prasības pret ECB un Vienoto noregulējuma valdi (VNV). Prasībās minēti šo struktūru pārkāpumi, kas pieļauti attiecībā pret banku, — pilnvaru pārsniegšana, līdzvērtības un vienādas attieksmes principu neievērošana un citi. Tāpat prasībās tiek uzskaitīti nopietni iebildumi pret veidu, kādā tika pieņemti lēmumi attiecībā pret banku.

12. jūnijā FKTK atļāva ABLV Bank veikt kontrolētu pašlikvidācijas procesu. Bankas likvidatoru komandā ir zvērināts advokāts, maksātnespējas administrators Elvijs Vēbers, nekustamā īpašuma un finanšu speciālists Andris Kovaļčuks, zvērinātā advokāte, Latvijas biroja Sorainen vadošā partnere Eva Berlausa un korporatīvo finanšu eksperts Arvīds Kostomārovs.    

Ziņu lente
0