Latvijas Dzelzceļš gatavs vest konteinerus nevis uz savām, bet uz Krievijas ostām

© Sputnik / Екатерина Чеснокова / Pāriet pie mediju bankasKaļiņingradas osta - Krievijas osta Baltijas jūras dienvidaustrumu krastā
Kaļiņingradas osta - Krievijas osta Baltijas jūras dienvidaustrumu krastā - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vienoties ar Ķīnu par stabilu preču maršrutu caur Latvijas ostām pagaidām nav izdevies, šajos apstākļos Latvijas Dzelzceļš vēlas nopelnīt uz konteineru tranzīta līdz Kaļiņingradai.

RĪGA, 29. septembris — Sputnik. Latvijas Dzelzceļa (LDz) prezidents Edvīns Bērziņš Pēterburgā ar Oktobra dzelzceļa vadītāju Vladimiru Goloskokovu apsprieda tranzīta koridora iespējas Kaļiņingradas virzienā, vēsta LDz mājaslapa.

LDz jau ir kravu tranzīta organizācijas pieredze no Tālajiem Austrumiem caur Latviju uz Kaļiņingradu, kā arī iespējas attīstīt šo virzienu aktīvākas regulāras satiksmes nodrošināšanai, norādīja Bērziņš.

Tāpat tikšanās laikā tika izskatīta pasažieru satiksmes organizācijas iespēja no Kaļiņingradas uz Sanktpēterburgu, kas ļautu attīstīt starptautiskos pasažieru pārvadājumus.

Ainārs Šlesers - Sputnik Latvija
Ainārs Šlesers: tikai ekonomiska partnerība ir stabilitātes garants

"Oktobra dzelzceļš ir viens no nozīmīgākajiem LDz partneriem. Šodienas tikšanās ļāva gan atrisināt praktiskus sadarbības jautājumus, gan arī ir pierādījums tam, ka sadarbība ar Krievijas dzelzceļu ir sekmīga un attīstās," — paziņoja Bērziņš pēc pārrunu beigām.

Starptautisko pārvadājumu projekta Ķīna — Eiropa ietvaros caur Krieviju katru gadu dodas tūkstošiem konteineru vilcienu. Šobrīd lielākā daļa pārvadājumu iet caur Poliju un Baltkrieviju, kā arī Vāciju. Šo maršrutu uzskata par "zelta koridoru" tirdzniecības un ekonomikas sadarbībai. Taču konteineru dzelzceļa tranzīta iespējas caur Baltkrieviju un Poliju ir gandrīz izsmeltas — RŽD ārvalstu partneri neizrāda vēlmi palielināt caurlaides spēju.

Šajos apstākļos RŽD saskata iespēju pārorientēt daļu no kravu plūsmas uz Sanktpēterburgas un Kaļiņingradas ostām. Kaļiņingradas apgabala gubernators Antons Aļihanovs paziņoja, ka Kaļiņingrada veic vienīgās Krievijas neaizsalstošās ostas Baltijas jūrā integrācijas darbus projektā "Jaunais zīda ceļš" — kravu tranzīts no Āzijas uz Eiropu.

Kravu tranzīts līdz Kaļiņingradai ir iespējams caur Latviju un Lietuvu. Turklāt Latvijas bizness ir gatavs pastumt malā valsts kompāniju Lietuvos Geležinkeliai arī kravu tranzītā uz Kaļiņingradu caur Lietuvu.

Клайпедский морской порт - Sputnik Latvija
Bez Krievijas neizdodas: Lietuva baidās zaudēt tranzītu no Ķīnas

Bijušais Latvijas politiķis, uzņēmējs Ainārs Šlesers paziņoja par gatavību pārvadāt kravas uz Kaļiņingradu par zemāku cenu, nekā šobrīd piedāvā Krievijas un Lietuvas dzelzceļi. Attiecīgo pieteikumu 2017. gadā iesniedza Latvijā licencētais dzelzceļu operators Euro Rail Trans (ERT), puse tā akciju pieder RŽD. Šlesers ir ERT valdes loceklis.

Ja Lietuva nevēlēsies atvērt koridoru caur valsti Latvijas pārvadātājam, Šlesers ir gatavs tiesāties. "Mēs, būdamas neatkarīgas valstis, esam ES sastāvā, un tādēļ brīvas pārvietošanās ierobežošana no vienas valsts uz citu ir nepieņemama," — norādīja Šlesers.

"Lietuvā nav privāto pārvadātāju, tādēļ mēs vēlamies, lai tā atklātu savas kārtis un pateiktu, cik maksā koridors. Mēs mērķtiecīgi grasāmies attīstīt koridoru uz Kaļiņingradu un esam gatavi tiesāties ar Lietuvu Eiropas tiesā, ja neizdosies vienoties," — paziņoja biznesmenis pirms gada.

2018. gadā TransRussia 2018 forumā kļuva zināms, ka Šlesers nolēmis "ienākšanai"  Kaļiņingradā izmantot ne vien konfrontācijas ceļu (teju līdz viņa solītajai tiesas prasībai pret Lietuvu, ja tā nepieļaus Latvijas uzņēmuma darbu savā infrastruktūrā). Kopā ar lietuviešiem viņš veido neatkarīgu dzelzceļa operatoru. Latvijā to ir divi, izņemot valstij piederošo LDz Cargo. Viens no tiem — "Baltijas Tranzīta Serviss" — kļūs par dalībnieku veidotajā Lietuvas privātajā dzelzceļu pārvadātājā. Jauno uzņēmumu vadīs Lietuvos Geležinkeliai bijušais prezidents Stasis Dailidka un viņa kolēģis, ilggadējais Lietuvas dzelzceļu kravu pārvadājumu pārvaldes vadītājs Stasis Gudvalis.

Neatkarīgais dzelzceļu operators ar Latvijas kapitālu, kurš darbosies Lietuvas teritorijā, pēc Šlesera ieceres, palīdzēs gan Krievijai attīstīt tranzītu uz Kaļiņingradu, gan latviešiem nopelnīt.

Ziņu lente
0