Kāpēc Latvijā ir tik garas rindas pie ārsta

CC0 / pixabay / Operāciju zālē
Operāciju zālē - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Aptuveni katrā trešajā gadījumā garās rindas pie speciālistiem radušās ārstu trūkuma dēļ.

RĪGA, 27. septembris — Sputnik. Veselības aprūpes iestādes Latvijā paskaidrojušas galvenos iemeslus, kuru dēļ veidojas garas rindas — ārstu un finansējuma trūkums, raksta Mixnews.lv.

Par to pastāstīja Nacionālā veselības dienesta (NVD) pārstāve Līga Gaigala Saeimas Sabiedriskās veselības apakškomitejas sēdē.

Vizīti pie speciālista dažkārt nākas gaidīt pat vairākus mēnešus. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Veselības ministrijai nepieciešami 22 miljoni eiro, lai samazinātu rindas pie speciālistiem

Viņa konstatēja, ka 33% gadījumu problēmu rada nepietiekamais ārstu trūkums vai grūtības, ko sagādā speciālistu piesaistīšana, 23% — finansējuma trūkums, 22% — nepieciešamība pārskatīt tarifus, 7% — ģimenes ārstu nepamatotie noteikumi.

Piemēram, 2018. gada pirmajā pusē rehabilitācijas pakalpojumu jomā izdevās par 7% samazināt veselības aprūpes iestāžu skaitu, kuros gaidas rindā ilga vairāk nekā 30 dienas.

Pirmajā pusgadā veikts 1 miljons valsts apmaksātu diagnostikas izmeklējumu — par 219 tūkstošiem vairāk nekā 2017. gada pirmajā pusē.

2017. gada februārī Veselības ministrija lūdza valdībai papildu finansējumu 22 miljonu eiro apmērā. Šie līdzekļi tika atvēlēti rindu samazināšanai pie speciālistiem, diagnostikas izmeklējumiem, ārstēšanai dienas stacionāros un ambulatorai ārstēšanai. Gada beigās veselības ministre Anda Čakša ziņoja, ka rindas sarukušas par 25%.

Bērns pie zobārsta - Sputnik Latvija
Bērniem par prieku: vizīte pie stomatologa tiek atlikta uz gadiem

Laiku pa laikam sociālajos tīklos pavīd stāsti par to, cik grūti nokļūti pie kāda speciālista: rindā pie

bērnu psihologa stāv trīssimt cilvēki, pie endokrinologa pat par naudu var nokļūt tikai pēc mēneša, bet ringa pie bērnu stomatologa Daugavpilī ilgst 10 mēnešus.

Tiesa, ārsti uzskata, ka dažkārt rindas veido paši pacienti: statistika liecina, ka katrs piektais pacients neierodas uz valsts apmaksātām konsultācijām un izmeklējumiem, nebrīdinot par to ārstu.    

Ziņu lente
0