Siera darītājs: pēc algu un nodokļu nomaksas attīstībai paliek 1000 eiro

© Pexels / PixabayEiro un kalkulators
Eiro un kalkulators - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Grozījumi mikrouzņēmumu nodokļu likumdošanā faktiski neatstāj nekādu iespēju attīstībai, uzskata uzņēmēji.

RĪGA, 26. septembris — Sputnik. Latvijas siera ražotājs aprēķinājis, cik lielas summas vajadzīgas algām un nodokļu nomaksai un secinājis: pašreizējo nodokļu režīmu izdomājuši ministri, kam svešas īstā biznesa vajadzības, vai viņi slikti mācījušies skolā. Neviens iespējamais variants neļauj uzņēmumam attīstīties, raksta avīze Dienas Bizness.

Pašlaik kompānija Soira ir mikrouzņēmums (apgrozījums līdz 100 tūkstoši eiro gadā, 5 darbinieki) un vēl nesen maksāja apgrozījuma nodokli 9% apmērā.

Cigarešu paciņa - Sputnik Latvija
Imants Parādnieks iesaka pārdot cigaretes un alkoholu par kartēm

"Pirmajā laikā kompānijai ir ļoti grūti maksāt visus nodokļus, ļoti lieli ražošanas izdevumi, daudz jāiegulda pašā ražotnē un noieta tirgū. Tāpēc pirmos 4-5 gadus nodokļu nomaksa atvieglotā režīmā kā mikrouzņēmumam dāvā mazajam biznesam izredzes nepazust, izdzīvot, nostāties uz kājām. Mēs to izmantojām," — pastāstīja kompānijas līdzīpašniece.

Tomēr 2017. gadā mikrouzņēmumu nodokļu sistēma mainījās — maksimāli pieļaujamais apgrozījums no 100 tūkstošiem eiro tika samazināts, nodoklis — paaugstināts līdz 15%. Rezultātā siera darītava var turpināt darbu kā mikrozuņēmums vai maksāt nodokļus kā parasta forma. Taču abos gadījumos līdzekļu attīstībai gandrīz nepaliek pēc nodokļu nomaksas un algu izmaksas darbiniekiem.

Ja uzņēmums pāriet parastā nodokļu režīmā, ar četriem darbiniekiem un vidējo algu brutto 1004 eiro apmērā (neto — 684 eiro) un gada apgrozījumu 70 tūkstošu eiro apmērā, uzņēmumam algā un nodokļos jānomaksā 59 800 eiro. biznesam atliek 10 200 eiro, aprēķināja uzņēmuma līdzīpašniece.

Otrais variants — mikrouzņēmuma režīms ar maksimāli pieļaujamo apgrozījumu 42 tūktošu eiro apmērā, četriem darbiniekiem un algu 720 eiro apmērā neto (pašreizējais darba variants). Šajā gadījumā siera darītavai jānomaksā 15% nodokļa — 6300 eiro gadā, bet algās — vēl 34 560 eiro. Biznesam atliek 1 000 eiro.

Калькулятор - Sputnik Latvija
FM nodokļu reformai piedāvā samazināt IIN līdz 20%, atcelt solidaritātes nodokli un saglabāt mikrozuņēmumu nodokli

Jāpiebilst, ka ar "veco" nodokli 9% un mikrozuņēmuma apgrozījumu līdz 100 tūkstošu eiro apmērā siera darītava pēc nodokļu un algu nomaksas varēja rēķināties gandrīz ar 25 tūkstošiem eiro attīstībai.

Uzņēmuma līdzīpašniece uzskata: palielinot nodokli mikrouzņēmumiem, valdība salauzusi labi strādājušu sistēmu. Pašreizējos apstākļos mazajiem uzņēmumiem attīstīties ir grūti.

"Dažkārt rodas iespaids, ka mūsu ministri slikti mācījušies skolā vai viņiem nav izpratners par to, kā dzīvo īstais bizness, — uzskata siera darītavas īpašniece. — Ja mikrozuņēmumiem pieteikts karš, vai tad nebūtu vienāršāk tos oficiāli slēgt?" — bija neizpratnē SIA Soira līdzīpašniece Inga Āriņa-Vilne.     

Ziņu lente
0