Jaunie gāzes tarifi: kam nāksies maksāt vairāk

CC0 / pixabay / Gāzes plīts
Gāzes plīts - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Maksa par gāzi daļai Latvijas mājsaimniecību pieaugs, taču tā veidos sabiedrisko pakalpojumu groza mazāko daļu.

RĪGA, 26. septembris — Sputnik. Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) padome apstiprinājusi operatora Gaso dabasgāzes sadales sistēmas tarifu projektu. Salīdzinājumā ar sākotnējo iesniegto tarifu projektu, SPRK izdevies samazināt vidējo tarifu par 16%, vēsta rus.db.lv.

Salīdzinājumā ar pašreizējo tarifu SPRK samazinājusi jaunajā tarifā iekļautos izdevumus par 8%, jeb 4,5 miljoniem eiro. Jaunie tarifi stāsies spēkā 2019. gada 1. janvārī. Salīdzinājumā ar sākotnējo tarifu projektu SPRK samazinājusi kopējos izdevumus par 1,6 miljoniem eiro, tostarp — personāla un sociālos izdevumus — par 5,9%, kapitālos izdevumus — par 3,2%, saimnieciskās darbības izdevumus — par 3,1%.

Газовая плита - Sputnik Latvija
Gaso pastāstīja, kam Latvijā noteikti palielināsies gāzes cenas

Maksa par dabasgāzes patēriņu lielākajai daļai iedzīvotāju samazināsies. Fiksētā maksa mājsaimniecībām, kas izmanto gāzi ēdiena pagatavošanai, sastādīs 1,77 eiro mēnesī, mājsaimniecībām, kas to izmanto apkurei — 1,77 eiro mēnesī par jaudu līdz 6 kubikmetriem stundā un līdz 6,64 eiro mēnesī — par jaudu līdz 10 kubikmetriem stundā.

Dabasgāzes tarifs vidējai mājsaimniecībai, kas izmanto degvielu apkurei ar jaudu līdz 6 kubikmetriem stundā, samazināsies par 2,69 eiro mēnesī, mājsaimniecībām, kas izmanto gāzi ēdiena pagatavošanai, — pieaugs par 1,35 eiro.

Kas vēl mainīsies

No 1. janvāra gāzes padeves pakalpojumu maksu veidos divi elementi — fiksētā un mainīgā maksa, kas atkarīga no patērētās gāzes apjoma. Apstiprinātie tarifi sadalīti astoņās patērētāju grupās atbilstoši izmantotajam dabasgāzes apjomam.

Жилой дом в Риге - Sputnik Latvija
Arhitekts: Latvijas iedzīvotājiem nav pa kabatai normāls mājoklis

Fiksēto maksu (1,77 eiro mēnesī) nāksies maksāt arī tiem klientiem, kuriem gāzes patēriņš tās nelietošanas periodā līdzinās nullei. To skaits varētu sasniegt aptuveni 20 tūkstošus.

Projekts paredz arī sezonas tarifu lietotājiem, kuri patērē gāzi noteiktos mēnešos, piemēram, graudu kaltētavām.

Gaso iesniedza SPRK jauno tarifu projektu 2017. gada 15. februārī.

No 2017. gada pavasara Latvijā darbojas atvērtais gāzes tirgus. Juridiskajām personām bija jāizvēlas dabasgāzes piegādātājs līdz pērnā gada 15. jūnijam un jānoslēdz jauns līgums. Ja tas nebija izdarīts, līdz 2017. gada 1. jūlijam juridiskās personas saņēma dabasgāzi no līdzšinējā piegādātāja saskaņā ar spēkā esošajiem diferencētajiem tarifiem, bet pēc 1. jūlija — saskaņā ar SPRK noteikto cenu pēdējās garantētās piegādes ietvaros plus 20%.    

Ziņu lente
0