Par 1,42 eiro skolas ēdnīcās gatavo "viskas": kā miljoni nonāk atkritumos

© Sputnik / Виталий Аньков / Pāriet pie mediju bankasSkolas ēdnīcā
Skolas ēdnīcā - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Skolu ēdiena piegādes uzņēmumi apgalvo: par to summu, kura tiek piešķirta katram skolēnam, garšīgas pusdienas nevarot pagatavot.

RĪGA, 25. septembris — Sputnik. Rīgas dome piešķir ievērojams summas 5.-12. klašu skolēnu brīvpusdienām, valsts apmaksā 1.-4. klašu skolēnu pusdienas, taču lielākā daļa no šiem miljoniem eiro nonāk pa taisno atkritumu tvertnē, jo skolēniem ēdiens liekas negaršīgs, vēsta rus.tvnet.lv.

Šogad pirmajā pusgadā Rīgas dome piešķīrusi 1,3 miljonus eiro 10.-12. klašu skolēnu brīvpusdienām (13 806 bērni). Tāpat kā iepriekšējos gados, šajā mācību gadā uz pašvaldību rēķina ēdīs 5.-9. klašu skolēni. Ar karstajām pusdienām ēdinās 27 tūkstošus bērnu, kas pilsētas kasei izmaksās 7,6 miljonus eiro. bezmaksas pusdienas 1.-4. klašu skolēniem finansē valdība.

Первоклассники в столовой - Sputnik Latvija
Cīsiņi ar lielāku gaļas saturu ir dārgāki: skolu jaunā ēdienkarte raisa strīdus

Taču jaunākie bērni bieži prasa vecākiem ielikt kaut ko mugursomā, savukārt vecāko klašu audzēkņi ņem līdzi kabatas naudu, lai uzēstu skolas bufetē — ēdnīcā ēdiens esot negaršīgs.

"Ēdieni, visbiežāk, ir auksti. Tas izraisa brīnumu, ka ar mūsdienu tehnoloģijām bērni ir spiesti stumt sevī aukstu zupu," stāsta kāda vecāko klašu audzēkņa māte.

Skolas ēdienkarti vecāki apspriež arī sociālajos tīklos — lielākoties ir negatīvs viedoklis.

"Pretīgs ēdiens. Bērni to sauc par "viskas" — dod vai nu aizdomīgu malto gaļu. Vai cīsiņus."

"Dīvainas kotletes, uzlējums it kā no maltās gaļas, divi gurķu riņķi salāta vietā. Par zupām vispār klusēju, vecajā skolā bija mīļākā — skābeņu, viscaur gadu, skaidra lieta, ka no burkas."

"Domāju nav vērts gaidīt pārāk daudz no parastām skolas ēdnīcām."

"Bērnam skolā ir "zviedru galds" — var izvēlēties no kaut kāda ēdienu skaita. Pagaidām, saka, normāli, ēdami."

Skolas ēdnīca - Sputnik Latvija
Bērni skatās izsalkušām acīm: vecāki satraukti par ēdienkarti bērnudārzos

Sakarā ar to, ka skolēni nevēlas ēst pusdienas ēdnīcās, tieši mācību iestādes ir vieni no aktīvākajiem produktu piegādātājiem atkritumu tvertnēm. Saskaņā ar Latvijas Televīzijas žurnālistu veikto pētīju, brīvpusdienas apēd vien par 80%, — visiem skolēniem neizpatiksi.

"Mēs cenšamies uzlabot kvalitāti un bērnu interesi lietot uzturā kvalitatīvu, sabalansētu un pilnvērtīgu ēdienu, kuru gatavo bērnu iestādēs. Ir bērni, kuri tam nav gatavi," stāsta galvaspilsētas pārvaldes Izglītības departamenta pārstāve Ilze Kondratjuka.

Paši uzņēmumi, kuri piegādā produktus skolēniem, jau kuri gadu saka, ka pagatavot garšīgas pusdienas par 1,42 eiro, kurus skolēnam piešķir valsts, ir neiespējami.

Daži vecāki piedāvā naudu, kura piešķirta pusdienām, "ielādēt" e-talonos, lai bērni ar tās palīdzību varētu apmaksāt skolas ēdnīcās to ēdienu, kurš viņiem garšo.

"Kam, priekš kam vajadzīgas šīs brīvpusdienas, ja vairāk nekā pusi izmet atkritumos?" uzdodas ar jautājumu vecāki.    

Ziņu lente
0