Naudas Latvijā nav: zemnieki palikuši aci pret aci ar savām problēmām

© Sputnik / Said Tsarnayev / Pāriet pie mediju bankasZemnieku saimniecība
Zemnieku saimniecība - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Sausās vasaras dēļ zemnieku ievāktā graudaugu raža ir par 40% mazāka; ziemai nav sagatavots pietiekami daudz siena. Nokrišņu nav vēl joprojām, kas ietekmē arī jau iesētos ziemājus.

RĪGA, 19. septembris — Sputnik. Sausuma dēļ lauksaimnieki šogad zaudējuši aptuveni 40% graudaugu ražas, taču naudas kompensācijām zemnieku saimniecībām nav, Latvijas radio 4 programmā "Doma laukums" pastāstīja "Zemnieku Saeimas" vadītāja vietniece Maira Dzelzkalēja-Burmistre.

Viņa informēja, ka visvairāk cietuši zemnieki Kurzemē — tur graudaugu zaudējumi sasniedz līdz 60% no vidējā rādītāja pēdējo piecu gadu laikā. Cietuši arī lopkopji, kam nav izdevies sagādāt pietiekamu daudzumu siena un lopbarības gaidāmajai ziemai.

Tomāti - Sputnik Latvija
Latvijas zemnieki lūdz atbalstu mazajām saimniecībām

Taču Zemkopības ministrijas aprēķinātos zemnieku zaudējuma apmērus (350 miljonu eiro apmērā) var uzskatīt par optimistiskiem, patiesībā rādītāji būs lielāki, uzskata Maira Dzelzkalēja-Burmistre.

Viņā atzīmēja, ka lauksaimnieki Zviedrijā, Vācijā un Somijā saņem finansiālu atbalstu no valsts, taču Latvijas zemniekiem nekādas kompensācijas vēl nav apsolītas — naudas nav, un pavisam drīz gaidāmas vēlēšanas.

"Tādas naudas nav ne Latvijas valstij, ne Eiropas Savienībai… Visi cer, ka arī Eiropas Savienībā tiks sperti kaut kādi soļi… Taču pie mums tuvojas vēlēšanas, tāpēc pagaidām neviens pie mums nevar apsolīt, ka Latvijā būs kaut kādas kompensācijas," — apliecināja Dzelzkalēja-Burmistre.

Šogad lauksaimnieki Latvijā saskārušies ar jaunu nelaimi — sausumu. Nokrišņu daudzums Latvijā ievērojami atpalika no klimatiskās normas. Bez lietus gāja bojā dārzi un lauki. Lopkopji bija spiesti nokaut daļu lauksaimniecības dzīvnieku, kam nepietiek barības. Būtiski cietusi ogu un augļu raža.problēmas radušās pat zivsaimniecībām Latvijā.

Jūlijā 25 pašvaldības nosūtīja Zemkopības ministrijai lūgumu izsludināt ārkārtas stāvokli lauksaimniecībā.

Tomēr Krīzes padome nolēma, ka ārkārtas stāvokļa pasludināšana un speciāli atbalsta pasākumi nav nepieciešami. Padomes locekli izsludināja nacionālu stihisko nelaimi lauksaimniecībā, kas, iespējams, ļaus sniegt palīdzību fermeriem katrā konkrētā situācijā.     

Ziņu lente
0