Par skolotāju trūkumu soda skolu direktorus

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ja skolotāju neizdodas atrast četru mēnešu laikā kopš mācību gada sākuma, Izglītības ministrija soda skolas direktoru.

RĪGA, 17. septembris — Sputnik. par skolotāju trūkumu skolās tiek runāts jau vairākus gadus, taču Izglītības un zinātnes ministrija uzskata, ka tā ir direktoru problēma, pastāstīja Rīgas Pārdaugavas pamatskolas direktore Irēna Šinkareva radio Baltkom intervijā.

"Es savulaik centos pierunāt pensionārus, kuri vēl strādāja. Vairāku gadu laikā nebija neviena zvana no mūzikas, fizikas, matemātikas skolotāju vakanču pretendentiem. Taču tā ir direktora problēma. Ministrija pieslēdzas, ja skolotāju neatrod četru mēnešu laikā kopš mācību gada sākuma. Tā kā par to atbild skolas direktors, tad viņam izraksta administratīvo sodu. Tā ir ministrijas reakcija. Ja mēs nespējam atrast pedagogu, tad mums saka, ka mēs vienkārši slikti meklējam. Šobrīd mēs skolu starpā izlīdzam viens otram, mainoties ar pedagogiem. Situācija nonāk līdz absurdam," stāsta viņa.

Школьный коридор - Sputnik Latvija
Latvijas skolās strādā psihiski nelīdzsvaroti skolotāji

Saskaņā ar Izglītības un zinātnes ministrijas 2016. gada datiem, praktiski visas Latvijas pilsētas izjūt skolotāju trūkumu, turklāt visvairāk trūkst fizikas, ķīmijas un matemātikas pasniedzēju. Saskaņā ar šī mācību gada sākumā veiktās Interneta aptaujas datiem, 65% skolu izjūt grūtības vairāku eksakto priekšmetu skolotāju sameklēšanā.

Turklāt skolas var necerēt, ka šīs vakances ieņems augstskolu beidzēji. Piemēram, Latvijas Universitātē ir veselas divas programmas, pabeidzot kuras var strādāt par fizikas skolotāju skolā, taču vienā no tām šogad nebija neviena beidzēja, savukārt otru pabeidza tikai viena studente, kura darbu nemeklēs, jo jau strādā par skolotāju Rīgas 34. vidusskolā.

Lai atrisinātu skolotāju trūkuma jautājumu līdz 2022. gadam, valdība atļāvusi skolām pieņemt darbā STEM (zinātne, tehnika, inženierija un matemātika) programmas studentus.    

Ziņu lente
0