Pusgada laikā Latvija izšķērdējusi gandrīz miljonu no eirofondiem

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Četras piektdaļas no visām neatbilstībām konstatētas pašvaldību projektos, visvairāk no tiem ir saistīti ar veselības veicināšanas projektiem.

RĪGA, 17. septembris — Sputnik. Pirmajā pusgadā no ES fondiem nepareizos nolūkos iztērēti 765 600 eiro, teikts Finanšu ministrijas sagatavotajā ziņojumā par ES fondiem.

2018. gada pirmajā pusē ES fondu līdzfinansētajos projektos konstatētas 77 neatbilstības par kopējo summu 765 600 eiro apmērā — par 11% vairāk, nekā 2017. gada pirmajā pusē.

Шествие легионеров Ваффен СС и их сторонников в Риге - Sputnik Latvija
Ierobežot piekļuvi eirofondiem: Eiroparlaments izskatīs petīciju pret nacismu

Vislielāko neatbilstību daļu (95%) Centrālā finanšu un līgumu aģentūra (CFLA) konstatējusi iesniegto izmaksu pieteikumu un to pamatojošo dokumentu pārbaudes gaitā. 71% no tiem izraisa aizdomas par krāpniecību vai organizēto noziedzību: divos projektos uzsākti attiecīgi procesi. 15% ir saistīti ar pārkāpumiem iepirkumu vai konkurences jomā, tie tika konstatēti lielākoties atlases kritēriju izmainīšanā pēc piedāvājuma paziņošanas.

Bija arī pārkāpumi sakarā ar pretlikumīgiem un/vai diskriminējošiem vērtēšanas kritērijiem. 8% gadījumu atklāta noteikto ieviešanas nosacījumu neizpildīšana.

Līdz 2018. gada pirmā pusgada beigām netika atgriezti 940 900 eiro par nepareizi izmantoto līdzfinansējumu krāpniecības un atsevišķu iepirkuma vai konkurences normu pārkāpumu gadījumos. Šos pārkāpumus šobrīd izvērtē Konkurences padome (KP). Atkarībā no KP lēmuma varētu tikt izmainīts CFLA lēmums un ieviests attiecīgs finanšu labojums.

Četras piektdaļas, jeb 80%, neatbilstību konstatētas pašvaldību projektos, no tiem visvairāk — 11 gadījumos — līguma nosacījumu pārkāpumi, tostarp, 10 gadījumi ir saistīti ar veselības veicināšanas projektiem.

Uzņēmēju pieļautie pārkāpumi visbiežāk — 67% gadījumu — saistīti ar normatīvo aktu neievērošanu, kuri regulē iepirkumu vai konkurences kārtību. 34 no 77 neatbilstībām konstatētas valsts iestāžu projektos.

Дана Рейзниеце-Озола - Sputnik Latvija
Reizniece-Ozola: par katru Eiropas Savienībā iemaksāto eiro Latvija saņem četrus

Pārkāpumi konstatēti arī nevalstisko organizāciju projektos. Vislielākā neatbilstība finanšu izteiksmē — 14 900 eiro apmērā — tika konstatēta klasteru programmas ietvaros un ir saistīta ar iespējamu interešu konfliktu.

Esošajā ES fondu plānošanas periodā no 2014. līdz 2020. gadam uzsākti projekti 2,9 miljardu eiro apmērā, kas sastāda 66% no šim periodam piešķirtajiem 4,4 miljardiem eiro. Jau ir pabeigti 74 projekti 215 miljonu eiro vērtībā ēku energoefektivitātes, ceļu celtniecības, uzņēmējdarbības infrastruktūras un degradējušo teritoriju revitalizācijas veicināšanas jomās.    

Ziņu lente
0