Latvijas skolās strādā psihiski nelīdzsvaroti skolotāji

© Sputnik / Sergey MelkonovШкольный коридор
Школьный коридор - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pēc personas medicīnisko grāmatiņu atcelšanas kļuvis neiespējami noskaidrot, vai skolotājam nav problēmu ar psihi.

RĪGA, 14. septembris – Sputnik. Dažās Latvijas skolās strādā skolotāji ar psihiskām slimībām, pastāstīja Rīgas Pārdaugavas pamatskolas direktore Irēna Šinkareva radio Baltkom ēterā.

Pēc viņas sacītā, jaunie personas datu aizsardzības noteikumi, kā arī personas medicīnisko grāmatiņu atcelšana kļuva par iemeslu tam, ka pārbaudīt darbu uzsākoša pedagoga psihiskās veselības stāvokli kļuvis neiespējami.

"Tā ir milzīga problēma. Pēdējā laikā es pati to redzu pēc tiem, kas iekārtojas darbā skolā. Esmu dzirdējusi no saviem kolēģiem, ka ir ļoti daudz skolotāju, kuri ir psihiski nelīdzsvaroti – šizofrēniķi, kuri vēlas strādāt par skolotājiem. Jūs taču nesapratīsies to uzreiz, viņi ir ļoti gudri. Savukārt, kad viņiem atgadās kritiska situācija, viņi ir neparedzami. Tie ir cilvēki ar pedagoģisku izglītību. Un mēs to pamanām tikai tad, kad šīs pazīmes kļūst manāmas, darba procesā. Atlaist šādus cilvēkus nav iespējams," — pastāstīja Šinkareva.

Московский физико-технический институт - Sputnik Latvija
Kas mācīs Latvijas Einšteinus: skolās trūkst fizikas skolotāju

Pēc viņas sacītā, līdz ar jauno personas datu aizsardzības noteikumu ieviešanu, pieprasīt kādu informāciju kļuvis neiespējami.

"Agrāk es kā direktore vispār nezvanīju un nejautāju – kā ir ar šo skolotāju vai ko jūs par viņu varat pateikt? Pastāv dažādas situācijas, cilvēki parāda sevi atšķirīgi, es uzskatīju to par absurdu. Tomēr vēlāk es ar to esmu saskārusies, jo slimu cilvēku ir daudz un diemžēl arī pedagogu vidū. Taču tagad, līdz ar jauno personas datu aizsardzības noteikumu ieviešanu, man nav tiesību piezvanīt un pavaicāt par to. Ja cilvēks ir slims ar tuberkulozi, ārsts vēl var sniegt izziņu, savukārt par psihiskām saslimšanām neko nepateiks. Tas nu lūk ir skumji," — pateica Šinkareva.

Saskaņā ar Izglītības un zinātnes ministrijas 2016. gada datiem, praktiski visas Latvijas pilsētas piedzīvo skolotāju trūkumu, turklāt visvairāk trūkst fizikas, ķīmijas un matemātikas skolotāju. Saskaņā ar šī mācību gada sākumā veiktās Interneta aptaujas datiem, 65% skolu izjūt grūtības atrast eksakto zinātņu skolotājus.

Ziņu lente
0