Gaļas pārstrādātāji apdraud Latvijas lepnumu

CC0 / pxhere / Свинья
Свинья - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas balto cūku populācija saglabājas tikai pateicoties entuziasmam. Iespējams, tuvākajā laikā Latvijā nepaliks neviena šīs šķirnes dzīvnieka.

RĪGA, 13. septembris — Sputnik. Latvijas selekcionāru lepnumam – Latvijas baltajai cūkai draud izmiršana, vēsta Lsm.lv.

Latvijas Lauksaimniecības universitātes profesore Daina Kairiša pastāstīja, ka tas ir lielisks sekmīgas selekcijas piemērs, taču zemniekiem nav izdevīgi turēt šos dzīvniekus. Kairiša norādīja, ka Latvijas baltās cūkas, kā jau liecina nosaukums, ir baltas, bez plankumiem vai zīmējumiem. Dzīvniekam raksturīgs īsāks un druknāks ķermenis salīdzinājumā ar citu šķirņu pārstāvjiem.

В екатеринбургском парке бабочек начался роман между дикобразом и морским свином - Sputnik Latvija
Viedoklis
Eksperimenti ar cūkām: Baltijā Pentagons pēta bioloģiskā kara stratēģiju

Šķirne reģistrēta 1967. gadā. Kairiša atminējās, ka tā reģistrēta vēlāk nekā citas lauksaimniecības dzīvnieku šķirnes Latvijā. Selekcijā izmantota pamatā Jorkšīras cūku šķirne. Profesore pastāstīja, ka Padomju Savienības laikā fermeri deva priekšroku šai šķirnei un līdzās audzēja arī Landrasas cūkas, kas PSRS ievestas no Dānijas.

Skumjākais ir tas, ka patlaban unikālo balto cūku populācija strauji sarūk. Kairiša paskaidroja, ka gaļas pārstrādātājiem tādas cūkas nav vajadzīgas, jo baltajai cūkai ir daudz lielāks muguras speķa biezums un mazāks liesās gaļas daudzums liemenī, bet fermeri ir spiesti atbilst uzņēmumu prasībām, lai "noturētos uz ūdens".

Kairiša uzskata, ka fermeri, kuri līdz šim audzē Latvijas baltās cūkas un cenšas uzturēt to populāciju, ir īsti enutziasti. Viņa pauda, ka patlaban pat nav iespējams precīzi pateikt, cik šīs sugas dzīvnieki palikuši Latvijā.

Abas pēdējās saimniecības, kas vēl audzēja Latvijas baltās cūkas, atradās Āfrikas cūku mēra skartajās teritorijās. Profesore piezīmēja, ka jau 2014. gadā šajās saimniecībās bija tikai 59 šīs šķirnes cūku mātītes. Patlaban, profesore uzsvēra, ka Latvijas baltā cūka ir apdraudētākā no visiem dzīvniekiem, ko valsts iekļāvusi vietējo ģenētisko resursu programmā.

Trieciens cūkkopībai Latvijā

Cūkas - Sputnik Latvija
PVD izmeklē: kā ĀCM vīruss nokļuva cūkkopju saimniecībā

ĀCM dēļ Latvijā cietušas ne tikai baltās cūkas. Pēdējo četru gadu laikā epidēmija skārusi 62 cūkkopju saimniecības valstī. Augusta sākumā vienā no lielākajām valsts fermām — "Druvas Unguri" – tika konstatēts vislielākais ĀCM uzliesmojums kopš 2014. gada, tika iznīcināti vairāk nekā 15 tūkstoši dzīvnieku.

Āfrikas cūku mēris (Āfrikas drudzis, Montgomerija slimība) — ļoti lipīga vīrusu slimība, ar ko slimo tikai visu sugu un vecuma grupu cūkas. Pirmo reizi tā tika reģistrēta 1903. gadā Dienvidāfrikā. Cilvēkus un citu sugu dzīvniekus slimība neapdraud, taču vietās, kur tā konstatēta, nākas iznīcināt mājas cūkas, tāpēc slimības uzliesmojumi nodara ievērojamu ekonomisko kaitējumu cūkkopjiem. Vīrusa izplatīšanos iespējams apturēt tikai ar stingru karantīnas pasākumu palīdzību.

Ziņu lente
0