"Sēdēja pie slimnīcas un raudāja": māte ar bērnu naktī izrakstīti no slimnīcas

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Siguldas iedzīvotāja kopā ar bērnu naktī palikusi uz ielas – neviens nav brīdinājis, ka viņa būtu varējusi pārnakšņot slimnīcā.

RĪGA, 13. septembris — Sputnik. Siguldas iedzīvotāja kopā ar trīs gadus vecu dēlu pusnaktī izrakstīta no bērnu slimnīcas Rīgā, aizmirstot, ka ģimene dzīvo 50 km attālumā. Māmiņai nav automašīnas, nav arī naudas un citu iespēju nokļūt mājās. Rezultātā abi palikuši uz ielas, stāsta portāls Skaties.lv.

Neatliekamā medicīniskā palīdzība - Sputnik Latvija
Neatliekamā medicīniskā palīdzība bērniem: lielas problēmas reģionālajās slimnīcās

Bērns nokritis un sasitis galvu, tāpēc kopā ar māmiņu tika nogādāts slimnīcā. Cietušajam uzliktas šuves, un ārsts paziņojis, ka hospitalizācija nav vajadzīga, tāpēc abi varot doties mājās. Mediķis pavaicājis, no kurienes viņi ieradušies, sieviete pastāstījusi, ka dzīvo Siguldā. Pēc tam ārsts ieteicis doties pie sava ģimenes ārsta un aizgājis.

Par iespēju pārnakšņot slimnīcā sievietei, kura turklāt ir sestajā grūtniecības mēnesī, neviens nav ieminējies. Smacīgajā uzgaidāmajā telpā sieviete nav varējusi ilgi uzturēties – viņai kļuva slikti, un māmiņa kopā ar bērnu izgāja ārā, kur jau bija pavēss. Žurnālistiem to pastāstīja sievietes māsa Sandra. Viņa atcerējās, ka māsa viņai piezvanījusi ap pusnakti un raudot paskaidrojusi, ka viņiem ar bērnu nav, kurp iet.

Sandra piebilda, ka māsa ir kautrīga, taču ārsti redzējuši, ka māte ar bērnu sēž pie slimnīcas, tin viņu segā, taču neviens nav pat apstājies, lai noskaidrotu, kas noticis.

Izrādās, likums ļauj veselības aprūpes iestādēm pašām izlemt, sniegt vai nesniegt iespēju pārlaist nakti gadījumos. Tam jābūt norādītam iekšējās kārtības noteikumos, un veselības inspekcija to nekontrolē. Tāpēc katras slimnīcas noteikumi ir atšķirīgi.

Piemēŗam, Rīgas Austrumu slimnīcā pastāstīja, ka pacientiem, kuri izrakstīti no slimnīcas naktī, tiek piedāvātas īpašas palātas. Savukārt Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcā informēja, ka katrs gadījums tiekot risināts individuāli – īpašas telpas netiek piedāvātas, taču tuviniekus ir iespēja sagaidīt uzgaidāmajā telpā. Tāpat ir iespēja izmantot slimnīcas tālruni, lai sazinātos ar piederīgajiem.

bērni - Sputnik Latvija
Latvijā noklusē vardarbību pret bērniem

Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas pārstāve Vita Šteina norādīja, ka kopš 2016. gada sākuma tiek piedāvāta bezmaksas iespēja vienam no vecākiem ar bērniņu palikt slimnīcā, ja bērns no slimnīcas izrakstīts vakara stundā.

Kopš pakalpojuma ieviešanas, šo iespēju izmantojuši tikai 10 pacienti. Ārsta pienākumos nav informēt katru pacientu, problēmsituācijās pacientiem pašiem par to jāziņo slimnīcas personālam.

Tiesa, pēc minētā gadījuma slimnīcas vadība nolēmusi izvietot ēkā īpašus informatīvos bukletus ar papildu informāciju par to, kā rīkoties, ja ģimenei nav iespēju nokļūt mājās.

Ziņu lente
0