Jau atkal neveicas: NA vēlas atvērt "VDK maisus", taču SAB rīcībā nav skenera

CC BY-SA 3.0 / Edgars Košovojs / "Угловой дом" в Риге
Угловой дом в Риге - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Saeimas komisija atbalsta "Maskavas aģentu" kartīšu publikāciju internetā jau šogad, neskatoties uz Satversmes aizsardzības biroja brīdinājumiem.

RĪGA, 12. septembris — Sputnik. Latvijai ir jāpublicē VDK aģentu kartotēka, turklāt jau šogad. Šādu lēmumu pēc vairākas stundas ilgas apspriedes pieņēmusi Saeimas Cilvēktiesību sabiedrisko lietu komisija, vēsta skaties.lv.

Vecrīga - Sputnik Latvija
Latvijā sākusies parakstu vākšana par VDK materiālu publicēšanu

Dokumentu publikācija no "VDK maisiem" līdz valsts simtgadei bija viens no skaļākajiem pašreizējās Saeimas solījumiem. Atgriezušies no vasaras brīvdienām, deputāti atklāja, ka līdz vēlēšanām palicis nepilns mēnesis, bet likuma, kas paredzētu LPSR VDK dokumentu publikācijas procedūru, vēl nav.

Nacionālās apvienības deputāts Aleksandrs Kiršteins iesaka noskenēt visas 4650 VDK aģentu kartītes, kas nonākušas Satversmes aizsardzības biroja rīcībā, un publicēt Latvijas arhīva vietnē.

"Tās kartītes mierīgi varam nopubliskot līdz vēlēšanām vai līdz jaunās Saeimas darba sākumam, tā nav problēma, ja viņas ieskenē PDF un nopublicē. Tāds ir mans priekšlikums," — paziņoja Kiršteins komisijas sēdē.

Iebilduma deputāte Lolita Čigāne – viņa atgādināja SAB speciālistu vārdus par to, ka kartotēkas saturs ir nepilnīgs un pat maldinošs, jo daļa kartotēkas ir Maskavā. Pie tam daudzi tā sauktie čekas aģenti pat nenojauš, ka maisos ir atrodami viņu uzvārdi.

Arī Saeimas Juridiskā biroja pārstāve brīdināja, ka no tik sasteigta likuma var iznākt brāķis.

Tomēr politiķi nolēma atbalstīt Kiršteina ierosinājumu, taču radās pēkšņs kavēklis – SAB nav ne šim nolūkam vajadzīgā skenera, ne darbinieku (tiesa, deputāts Artuss Kaimiņš ieteica izmantot arhīva iekārtas).

Янис Юрканс - Sputnik Latvija
Intervija
Jurkāns: kas zog miljardus un kāpēc Latvijai vajadzīgi "VDK maisi" un "Valodas draugs"

Komisijas priekšsēdētāja Inese Laizāne (Nacionālā apvienība) neslēpa: ja arī Saeima atbalstīs likumu, iespējams, prezidents to neparakstīs, ņemot vērā iespējamās kļūdas likumā. Tomēr nākamā Saeima nedrīkstot izvairīties no šī jautājuma.

"Tā ir politiskā atbildība. Es neredzu attaisnojumu, kā es pēc tam varēšu cilvēkiem pateikt, kāpēc mēs to nepaspējām. Bet argumenti, ka tas ir juridiski neprecīzi un vēl par to var diskutēt, noteikti būs," — teica Laizāne.

Komisija turpinās grozījumu izskatīšanu šodien. Cita starpā tiks lemts, līdz kādam datumam jāveic LPSR VDK kartotēkas publiskošana. Domājams, ka VDK maisu atvēršanai būs nepieciešams vērā ņemams finansējums no neparedzētu izdevumu budžeta.

Ziņu lente
0