Šprotu ražotājs paskaidrojis, kāpēc nav slēdzis biznesu Latvijā

© Sputnik / Sergey MelkonovĶilavas uz konveijera pirms kūpināšanas
Ķilavas uz konveijera pirms kūpināšanas - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Uzņēmums ar 180 darbiniekiem Igaunijā gada laikā iztērēs par pusmiljonu eiro mazāk, nekā šāds uzņēmums Latvijā, pastāstīja SIA "Кaravela" vadītājs Andris Bite.

RĪGA, 11. septembris — Sputnik. Lielākā zivju konservu ražošanas uzņēmuma Baltijas valstīs — SIA "Karavela" vadītājs Andris Bite salīdzinājis, kur izdevīgāk atvērt uzņēmumu: Baltijā, Čehijā vai Polijā, par darba samaksas minimālo apjomu pēc nodokļu nomaksas pieņemot 650 eiro, vēsta Dienas Bizness.

Savām aplēsēm Bite izmantojis uzņēmumu, kurā strādā 180 cilvēki, apgrozījums — 10 miljoni eiro gadā, uzņēmums patērē 65 tūkst. kilovatstundu elektroenerģijas un 750 tūkst. kilovatstundu dabasgāzes. Uzņēmēja secinājumi liecina, ka visizdevīgāk būs atvērt ražotni Igaunijā — tur darba spēkam un enerģijai nepieciešamie kopējie izdevumi gadā sastāda 2 miljonus 422 tūkstošus eiro. Lielākie tēriņi ir Latvijā — gada laikā kopsummā iznāk 2 miljoni 940 tūkstoši eiro. Pie tam Bites aprēķini liecina, ka par izdevumi darbspēkam pēc nodokļu nomaksas Igaunijā ir zemāki — 2 miljoni 61 tūkstotis eiro gadā, bet Latvijā — 2 miljoni 430 tūkstoši eiro.

Zivju pārstrādes uzņēmums Kaija/Karavela - Sputnik Latvija
Latvijas šprotu ražotājs nolēma nepārdot tās Krievijā

Andris Bite paskaidroja, ka aprēķinus sastādījis cerībā, ka Latvijā tiks izbeigtas runas par to, ka valstī ir zemi darba spēka izdevumi.

Uzņēmējs uzsvēra, ka Latvijai nav iespēju konkurēt ar Lietuvu, Igauniju un Poliju, kā vien algas. Kompānijai atliek nemaksāt nodokļus, ko tā nevar atļauties, vai strādāt ar zaudējumiem, kas nav vajadzīgs nevienam uzņēmējam.

Viņaprāt, Latvijas bizness nepamet valsti, neskatoties uz augstākajiem izdevumiem Latvijā, tāpēc, ka uzņēmēji ir patrioti.

Bite uzsvēra, ka vietējie uzņēmēji vienmēr skatīsies ne tikai uz priekšrocībām, bet arī citiem aspektiem, ko nav iespējams novērtēt naudā. Toties ārzemju investori, kuri vērtē, kādā valstī atvērt fabriku, vispirms ņems vērā izdevumus.

SIA "Karavela" ir vienīgais Latvijas uzņēmums, kuram "Rosselhoznadzor" atļāva atjaunot šprotu piegādes uz Krieviju. Aizliegums bija spēkā no 2015. gada jūnija sistēmas pārkāpumu dēļ, kuras iestāde konstatēja inspekcijas laikā, kā arī sakarā ar kancerogēnās vielas benzopirēna klātbūtni produkcijas sastāvā.

Taču piegādes uz Krieviju uzņēmums tā arī nepalielināja, kompānijā uzskata, ka vienā upē nevar ieiet divreiz. Šprotu vietā plānots ražot tunča, skumbrijas un laša konservus. "Karavela" paziņoja, ka nevēlas būt "padomju kolhozs" un izdara likmi uz savas produkcijas pārdošanu zem Eiropas tirdzniecības tīklu zīmoliem un jaunām preču zīmēm.    

Ziņu lente
0