Pacienti parādā slimnīcām vairāk nekā 10 miljonus eiro

CC BY-SA 3.0 / mikroskops / Gaiļezers(cropped image)Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīca
Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīca - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Slimnīcas sūta pacientiem atgādinājumus – vēstules un īsziņas, taču lielākoties atsaucas pensionāri – pensijas izmaksas dienās parāda summa slimnīcām būtiski samazinās.

RĪGA, 11. septembris — Sputnik. Ar katru gadu pieaug pacientu parādi slimnīcām, un par ārstēšanos slimnīcā patlaban nav norēķinājušies apmēram 10% pacientu, bet kopējā parādu summa pārsniedz 10 miljonus eiro, vēsta Skaties.lv. Daži parādi krājas gadiem ilgi: piemēram, Rīgā kāds cilvēks slimnīcā ārstējies 90 reizes, lai arī nav spējis apmaksāt ārstēšanos, un katru reizi mediķi viņam snieguši palīdzību, jo to atteikt nedrīkst.

Nemaksātāju sarakstā pārsvarā ir sociāli nelabvēlīgi klienti, maznodrošinātie, studenti, kā arī bezdarbnieki (līdz 25%). Jāpiebilst, ka ik mēnesi parādi sarūk pensijas saņemšanas dienās — pensionāri savas saistības cenšas nokārtot.

Забастовка семейных врачей - Рижская поликлиника - Sputnik Latvija
Briģis: "Čakšas sistēma" liks ārstiem sūtīt dažus cilvēkus nomirt

Slimnīcu pārstāvji atgādina, ka, bezmaksas pakalpojums ir tikai neatliekamās palīdzības mašīna, par visu pārējo ir jāmaksā. Tiesa, praktiski visas slimnīcas piedāvā iespēju parādu segt pa daļām gada laikā.

"Katru mēnesi slimnīcai parādā paliek aptuveno 200 cilvēku. Līdz ar to mēs katru mēnesi sagatavojam aptuveni 200 aploksnes ar atgādinājumu šiem cilvēkiem, ka ir jāveic maksājums. Ir cilvēki, kuri reaģē un šo parādu nomaksā. Bet pēc tam aptuveni 100 nonāk jau līdz parādu piedziņas firmai," — pastāstīja Liepājas Reģionālās slimnīcas pārstāve Indra Grase.

Katru gadu pacienti Liepājas slimnīcai paliek parādā kopumā 50 000 eiro — reģionālajai slimnīcai tā ir liela summa.

Liepājas slimnīca sūta nemaksātājiem atgādinājumus vēstuļu formātā, bet lielākā Latvijā — Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīca — sākusi par parādu atgādināt ar īsziņas palīdzību.

Neatliekamās palīdzības mašīna - Sputnik Latvija
Pieaugs maksa par nepamatotu ātrās palīdzības izsaukumu

"Tagad mēs jau esam palaiduši testa režīmā un pakalpojums jau strādā, ka cilvēki, kuri ir norādījuši sava mobilā telefona numuru, saņems īsziņas formātā atgādinājumu [par parādu]," stāsta RAKUS pārstāve Inguna Potetinova.

Pacienti RAKUS jau ir parādā 4,7 miljonus eiro. Pagājušajā gadā vidējais parāds slimnīcā sastādīja 105 eiro stacionārā, un 8 eiro — par ambulatoriem pakalpojumiem. Naudu slimnīca cenšas atgūt ar parādu piedziņas firmu palīdzību, taču par to saņemts liels skaits sūdzību, tādēļ tagad nemaksātājus vispirms brīdina.

Latvijas Slimnīcu biedrība rēķina, ka kopējā pacientu nenomaksāto rēķinu summa jau pārsniegusi 10 miljonus eiro.    

Ziņu lente
0