ISMA: latviešu valodā mācīties gatavus uzbekus atradīsim, bet pasniedzējus – ne

© Sputnik / Sergey Malgawko / Pāriet pie mediju bankasStudenti
Studenti - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Privātās augstskolas Latvijā dažādi uztvērušas jauno likumu, kas aizliedz programas krievu valodā.

RĪGA, 11. septembris — Sputnik. Vairākas privātās augstskolas Latvijā pēc konsultācijām ar dažādiem juristiem gatavas pārsūdzēt liegumu studijām krievu valodā, bet citas ir samierinājušās, vēsta Latvijas radio 4 programma "Doma laukums".

"Patlaban kopā ar citām augstskolām esam konsultējušies ar juristiem, un vienīgais risinājums ir apelācija Satversmes tiesā," — paziņoja Baltijas starptautiskās akadēmijas senāta priekšsēdētājs Staņislavs Buka. Pagaidām viņš nolēmis neatklāt, kādas augstskolas atbalstījušas iniciatīvu.

Студенты - Sputnik Latvija
Zaudējumi pēc krievu valodas aizlieguma privātajās augstskolās - politiska cena

Dažas augstskolas aizliegumu pieņēmušas un neplāno to pārsūdzēt. To vidū, piemēram, ir Informācijas sistēmu menedžmenta augstskola ISMA, kas patlaban piedāvā programmas trijās valodās. Augstskolas prezidents Romans Djakons pastāstīja, ka ISMA studenti būs spiesti izvēlēties latviešu vai angļu valodu, ja aizliegums studijām krievu valodā netiks atcelts. Djakons atzīmēja, ka pašreizējā situācijā viņu daudz vairāk uztrauc cits jautājums — kvalificētu pasniedzēju trūkums.

"Kur meklēt pasniedzējusi, kuri varēs mācīt visus — pilntiesīgi un mērķtiecīgi — latviešu valodā. (..) Studenti neiebilst, ļoti daudzi no viņiem ir no Indijas, Uzbekistānas, Kazahstānas, Ukrainas, viņi gatavi mācīties latviešu valodā. Es nevaru atrast pasniedzējus," — paskaidroja ISMA prezidents.

Augstākās izglītības padomes vadītājs Jānis Vētra uzskata, ka privātskolām ir pašām jāizlemj, kādā valodā mācīt studentus — tas ir augstskolu autonomijas jautājums.

Studenti - Sputnik Latvija
Matīss: krievu valodas aizliegums augstskolās kaitēs studentiem

Vētra paskaidroja, ka likums būtiski apgrūtina augstskolu darbu. Pēc viņa domām, tas, ka pēc dažiem gadiem visām programmām jābūt ES valodās, neatbilst pašai augstākās izglītības idejai. Jānis Vētra pauda cerību, ka pēc jaunās Saeimas ievēlēšanas dialogs ar deputātiem šajā jautājumā turpināsies.

4. jūlijā Latvijas prezidents Raimonds Vējonis apstiprināja grozījumus, kas aizliedz studijas krievu valodā privātās augstskolās un koledžās, neskatoties uz dažādu organizāciju, tostarp arī partijas "Saskaņa" lūgumiem to nedarīt. Grozījumus iesniedza Izglītības un zinātnes ministrija, ņemot vērā vidējās izglītības reformas. Līdz šim Augstskolu likums regulēja tikai valodu lietojumu valsts augstākajās mācību iestādēs. 

2017. gadā aptuveni trešā daļa studentu Latvijas privātajās augstskolās mācījās krievu valodā.    

Ziņu lente
0