Kāds darbs jāstrādā Latvijā, lai saņemtu pensiju 1000 eiro apmērā

© Sputnik / Sergey MelkonovGrāmatu dienas akcija "Ņem sev un draugam"
Grāmatu dienas akcija Ņem sev un draugam - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lai saņemtu pensiju 1000 eiro apmērā, ir jānostrādā 40 gadi, algā saņemot vismaz 1800 eiro mēnesī.

RĪGA, 11. septembris — Sputnik. Lai saņemtu pensiju 1000 eiro apmērā, Latvijas iedzīvotājiem ir jānostrādā 40 gadi, algā saņemot vismaz 1800 eiro mēnesī, aprēķināja Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA).

Tuvākajā laikā 413 tūkstoši Latvijas iedzīvotāji vecumā no 18 līdz 42 gadiem saņems vai ir jau saņēmuši VSAA paziņojumus ar informāciju par sociālajām iemaksām, nodokļiem un darba stāžu. Šie dati ļauj aprēķināt, kāda pensija jums pienākas patlaban, vēsta portāls jauns.lv, atsaucoties uz LNT.

Купюры евро в конверте - Sputnik Latvija
Latvijā joprojām maksā aplokšņu algas

Speciālisti secinājuši, ka riskam vecumdienās saskarties ar nabadzību visvairāk pakļauti mikrouzņēmumu darbinieki, minimālo algu saņēmēji un pašnodarbinātās personas, kas sociālo nodokli maksā no minimālās algas.

VSAA aprēķini liecina, ka minimālās algas saņēmēji nākotnē var rēķināties ar pensiju aptuveni 230 eiro apmērā.

Savukārt, lai saņemtu pensiju 1000 eiro apmērā, ir jānostrādā 40 gadi un jāsaņem alga vismaz 800 eiro apmērā mēnesī. Izdevuma Dienas Bizness organizētie darba tirgus pētījumi liecina, ka uz tādu algu Latvijā var pretendēt mārketinga, loģistikas vai tehniskie direktori, kā arī IT darbinieki.

Atgādināsim, ka 2018. gada janvārī vidējā vecuma pensija Latvijā sasniedza 320,27 eiro — par 18,53 eiro vairāk nekā 2017. gada janvārī, liecina VSAA dati. Gandrīz puse vecāka gadagājuma cilvēku (48,2%) saņēma vecuma pensiju 200-300 eiro mēnesī.

Iepriekš Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācija (ESAO), vērtējot Latvijas pensiju sistēmu, konstatēja, ka valstī ir augsts nabadzības līmenis, it īpaši starp cilvēkiem vecumā virs 75 gadiem un sievietēm. Turklāt organizācija uzsvēra, ka pamata pensijas līmenis Latvijā ir ļoti zems, lai arī valstij ir iespēja palielināt to līdz 20% apjomam no vidējās algas.    

Ziņu lente
0