NVA: jāliek strādāt piecdesmit gadus vecajiem iedzīvotājiem, nevis jāsauc iebraucēji

© Sputnik / Алексей Мальгавко / Pāriet pie mediju bankasNodarbinātības aģentūra
Nodarbinātības aģentūra - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijā ir darbinieku rezerve, vienkārši viņiem jāpalīdz iziet darba tirgū, uzskata Nodarbinātības valsts aģentūras vadītāja Evita Simsone.

RĪGA, 10. septembris — Sputnik. Nodarbinātības valsts aģentūras direktore Evita Simsone nesaskata nepieciešamību atvērt darba tirgu trešo valstu pilsoņiem — Latvijā ir darba spēku rezerve, stāsta LNT pārraide "900 sekundes".

Simsone pastāstīja, ka reģistrētā bezdarba līmenis Latvijā joprojām samazinās un sasniedzis 6,3% ekonomiski aktīvo iedzīvotāju. Vidēji statistisks bezdarbnieks ir aptuveni 50 gadus vecs cilvēks ar vidējo vai vidējo profesionālo izglītību.

Уборка картофеля - Sputnik Latvija
Neviens nevēlas rakt kartupeļus: zemniekiem trūkst darbaroku

Simsone ir pārliecināta, ka patlaban nav vajadzības atvērt darba tirgu trešo valstu pilsoņiem, jo iekšējie resursi esot pietiekami. Jādomā, kā palīdzēt atgriezties darba tirgū cienījama vecuma cilvēkiem un tiem, kuri nav strādājuši ilgu laiku. Svarīgas ir cilvēku spējas noticēt sev, tam, ka viņi spējīgi apgūt jauno. Tāpat darba devējiem jādomā arī par algu palielināšanu darbinieku piesaistīšanai, piebilda NVA vadītāja.

Pēdējos gadu desmitos Latvijā vērojama darbspējīgo iedzīvotāju skaita samazināšanās. Dažādi dati liecina, ka Latvija pēdējo 10 gadu laikā zaudējusi no 250 līdz 400 tūkstošus cilvēku emigrācijas dēļ, kā arī tādēļ, ka mirstība valstī pārsniedz dzimstību.

Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras veiktā aptauja liecina, ka gandrīz 70% uzņēmēju sastapušies ar darbaspēka trūkumu. Visasāk tas vērojams celtniecībā, pakalpojumu jomā, tirdzniecībā un medicīnā.

Uzņēmēji Latvijā ierosina mazināt valsts kontroli pār darbaspēka ievešanu no trešajām valstīm, turklāt cīnās par birokrātisko izdevumu samazināšanu — patlaban dokumentu noformēšana ilgst vairākus mēnešus.

Tomēr Latvijas valdība vēl nav gatava ielaist valstī ārvalstu darbaspēku. Pieņemšanas noteikumi nedaudz atviegloti tikai kvalificētiem kadriem.    

Ziņu lente
0