Sods un trolings no VVC: plakātiem par krievu skolu aizsardzību jābūt latviešu valodā

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
VVC uzskata, ka sludinājumi krievu valodā par krievu skolu aizsardzības mītiņu ierobežo integrāciju; nu pareizi, ja nu latvieši sagribēs atnākt, krievu skolas aizstāvēt, ironizē Jevgenija Krjukova.

RĪGA, 9. septembris — Sputnik. Aicinot uz krievvalodīgās izglītības aizstāvēšanas mītiņu Latvijā tikai krievu valodā, aktīvisti iedragā integrāciju. Tieši tā uzskata Valsts valodas centra (VVC) darbinieki, kuri izrakstījuši 40 eiro sodu Latvijas Krievu savienības valdes loceklei Jevgenijai Krjukovai.

Par incidentu Krjukova pastāstīja Facebook.

Jūlija beigās viņa saņēma administratīvā pārkāpuma protokolu, kuru izrakstījis VVC. Centra inspektoriem nepatika Daugavpilī Krjukovas izlīmētie plakāti krievu valodā "MĪTIŅŠ — krievu skolām būt".

Sludinājumi tika uzrakstīti krieviski, tātad, svešvalodā — savukārt tas, pēc inspektoru domām, "neveicina sabiedrības saliedētību" uz latviešu valodas — vienīgās valsts valodas pamata.

"Izrādās, bez latviešu valodas, kura visiem ir kopīga, nav iespējama pilnvērtīga demokrātija. Goda vārds, tā arī rakstīts. Lielāku izkropļojumu pat izdomāt grūti. Nu un jā, latviešu tiesības pārkāptas — ja nu viņi pēkšņi vēlas atnākt mītiņā, krievu skolas aizstāvēt?" ironizē Krjukova.

Kā arī bija norādīts centra vēstulē, 6. augustā Jevgenija Krjukova ieradās uz lietas izskatīšanu, taču izrādījies, ka viņu uzaicinājušais inspektors ir atvaļinājumā.

"Nu, ko lai saka, zvaniet, rakstiet, kolīdz atpūtīsieties. Taču neviens pat netaisījās rakstīt — šodien saņēmu gatavu lēmumu par četrdesmit eiro sodu. Izrādās, 6. augustā "tika pieņemts lēmums izskatīt lietu 29. jūlijā", un uz lietas izskatīšanu es neierados. Tā vienkārši ir neredzēta muļķību gvelšana," raksta Krjukova.

Viņa plāno apstrīdēt lēmumu tiesā.

Latvijā dzīvo gandrīz divi miljoni cilvēku. Krievu valodā runā apmēram 40% valsts iedzīvotāju, taču tai ir svešvalodas statuss un nav pat reģionālās valodas statusa.

Просмотр телевизора - Sputnik Latvija
Politika
Oļegs Ignatjevs: nevēlējos, lai Nacionālais bloks izmantotu mani un manu raidījumu

Šogad Latvijas Saeima ne vien pieņēma vidējās izglītības reformu, kura paredz pilnu skolu pāreju uz mācībām latviešu valodā, bet arī apstiprināja aizliegumu krievvalodīgajām mācību programmām privātajās augstskolās. Nākamie rindā ir krievu bērnudārzi, kuros paliek arvien mazāk krievu valodas.

Kārtējā masveida krievu skolu aizstāvju akcija notiks Rīgā, 15. septembrī.

Krievu valodas ierobežošana Latvijā piesaistījusi arī starptautisko struktūru uzmanību. Tā, piemēram, ANO Rasu diskriminācijas likvidēšanas komiteja aicinājusi Latvijas varasiestādes atkārtoti izvērtēt skolu reformas nepieciešamību un sekas.    

Ziņu lente
0