Izšķirošajā brīdī nodos valsti: Latvijā ir gatavi aizliegt airsoft spēli

© #1 Airsoft MomСтрайкболисты
Страйкболисты - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas Drošības policija uzskata, ka straikbola (airsoft) spēlē gūtās iemaņas varēšot tikt izmantotas pret nacionālās drošības interesēm.

RĪGA, 7. septembris – Sputnik. Latvijas Saeima otrajā lasījumā atbalstīja Nacionālās drošības likuma grozījumus, kuri paredz aizlieguma noteikšanu privāto pusmilitāro mācību vai straikbolam (airsoft) līdzīgu spēļu rīkošanai, paziņoja Latvijas Radio Ziņu dienests.

Grozījumu autors, deputāts Kārlis Seržants, paskaidroja grozījumu apspriešanas laikā Saeimā, ka sagatavojis tos pēc konsultācijām ar Drošības policiju.

Латвийская армия - Sputnik Latvija
Aizsardzības ministrija publicē militārā formas tērpa nēsāšanas aizlieguma detaļas

Deputāts skaidro, ka situācija valstī ar airsoft komandām nav vienkārša, tā ir militarizēta spēle, kurā piedalās cilvēki, ģērbušies armijas formastērpa parauga drēbēs, kuri izmanto kaujas ieroču kopijas, šauj viens uz otru ar plastmasas lodēm.

Viņš uzskata, ka daļa šādu komandu "visnotaļ nopietni savās spēlēs imitē situācijas, kas raksturīgas armijai vai specvienībām".

Pēc Seržanta domām atsevišķi šo grupu dalībnieki ir nelojāli pret Latviju. Tādēļ, uzskata deputāts, nav pārliecības, ka šīs viņu iegūtās iemaņas kādā brīdī netiks vērstas pret valsti.

Iepriekš airsoft spēlētājiem tāpat bijušas problēmas ar tiesībsargājošajām iestādēm Baltijas valstīs.

Piemēram, Krievijas un Baltkrievijas mācību "Rietumi 2017" gaidās Drošības policija ieteica airsoft spēlētājiem atturētie no turnīru rīkošanas. Motivējot to ar to, ka šādas spēles var tikt izmantotas kā aizsegs iespējamām provokācijām, kas paaugstina šādu pasākumu dalībnieku pārbaužu risku.

2016. gada augusta beigās Ozolnieku novada Cenu pagasta modrie iedzīvotāji ziņoja DP par krievu karavīriem, kuri dodoties uz Rīgas pusi. Taču specdienesta darbinieki notikuma vietā sastapa tikai Airsoft — straikbola paveida — spēles dalībniekus.

DP darbinieki apgalvo, ka spēles dalībnieki ģērbušies militārā formā, kas aizdomīgi atgādinājusi Krievijas armijas formas tērpu, un bruņojums precīzi atgādinājis krievu kaujas ieročus. Pie tam spēles dalībnieku vidū bijuši vairāki jaunieši, kuriem DP iepriekš pievērsusi uzmanību sakarā ar Krievijas agresīvās ārpolitikas atbalstu. Specdienesta darbinieki aprunājušies ar spēles dalībniekiem un visus atlaiduši.

Krievijas ĀM - Sputnik Latvija
Krievijas ĀM nosauca airsoft spēlētāju aizturēšanu Latvijā par "farsu"

Spēles dalībnieks Sergejs Rosļikovs par šo sadursmi stāsta citādi. Viņš norāda, ka Drošības policija paturējusi aizturētos spēles dalībniekus četras stundas, piekāvuši un spīdzinājuši ar elektrošoku.

Spēles dalībnieki valkājuši nevis Krievijas formas tērpu, bet parastu apģērbu maskēšanās krāsās, kas pieejams jebkurā veikalā. Drošības policija sākusi selkot Airsoft dalībniekiem jau šī gada martā, ko spēlē iegūtās iemaņas it kā varot izmantot pretēji nacionālās drošības interesēm.

Straikbols, jeb Airsoft ir sportiska komandas kara spēle, kuras dalībnieki izmanto elektropneimatiskos ieročus ar plastmasas lodītem. Spēles dalībnieki bieži vien imitē karavīru darbības: trieciens, tīrīšana, aizsardzība, teritorijas kontrole, mīnēšana un atmīnēšana.

Ziņu lente
0