Skandāls LTV: žurnālists aiziet no kanāla, Nacionālajam blokam nodrošinās tulku

© Sputnik / Oksana DzadanПанорама Риги
Панорама Риги - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Nacionālā bloka pārstāvjus palūdza runāt krieviski krievu apraides raidījumā, LTV paskaidroja, ka tā ir kļūda – tiem, kas nezina valodu, nodrošina tulku.

RĪGA, 6. septembris – Sputnik. LTV7 diskusiju raidījuma "Punkti virs i" vadītājs Oļegs Ignatjevs pārtrauc sadarbību ar kanālu, jo pieprasījis no Nacionālās apvienības pārstāvjiem piedalīties debates krievu valodā, raksta Press.lv

Vakar Nacionālā apvienība paudusi sašutumu savā mājaslapā: Ignatjevs ar producenta palīdzību informējis partiju par to, ka raidījums paredzēts krievvalodīgiem skatītājiem un notiek krievu valodā.

Министр культыры Латвии Даце Мелбарде - Sputnik Latvija
Latvijas kultūras ministre runās krieviski, ja izdzirdēs sirsnīgu atvainošanos

"Lūdzu līdz šodienas [5.septembrim] plkst. 17.00 dot ziņu par deputāta kandidātu no NA, kurš būtu gatavs krievu valodā prezentēt un aizstāvēt apvienības pozīciju. Lūdzu ņemt vērā: jebkura cita atbilde automātiski tiks uzskatīta par atteikumu, par to atkārtoti nebrīdinot, un vieta uzstāšanai NA pārstāvim netiks rezervēta," — norādīja Ignatjevs.

Partija paziņoja, ka palūgs LTV7 rakstisku situācijas izskaidrojumu, kā arī vērsīsies Nacionālajā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomē.

"Nekad un nekādos apstākļos nav pieļaujams, ka par nodokļu maksātāju naudu uzturētā sabiedriskajā medijā kādam liegtu runāt valsts valodā. Šeit ir Latvija! To var nesaprast kādā “Saskaņas” kantorī, bet pašu valsts sabiedriskajā televīzijā tas ir jāsaprot!" — atzīmēja Nacionālā bloka priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Šodien Latvijas Televīzija paskaidroja, ka noticis pārpratums.

"Objektīvas informācijas un viedokļu dažādības nodrošināšana ir žurnālistikas pamatprincipi, ko LTV dienests ievēro. LTV Ziņu dienesta principi arī nosaka, ka gadījumā, ja raidījumā, kura pamatvaloda ir krievu, piedalās viesis, kurš krievu valodu nepārvalda vai nevēlas runāt krieviski, LTV nodrošina latviešu-krievu valodas tulku. Iepriekš minēto principu neievērošana, kādam sarunas dalībniekam liedzot dalību diskusijā, nav pieļaujama," — teikts LTV paziņojumā.

LTV krievu apraides redakcija norādīja, ka ir svarīgi ņemt vērā auditorijas specifiku – tie lielākoties ir krievvalodīgie. Līdz ar to ir skaidrs, ka lielākā daļa viesu izvēlas runāt krieviski, nevis izmantot LTV piedāvāto tulku, lai labāk sasniegtu raidījuma mērķauditoriju.

Paziņojums beidzās ar vārdiem: "Raidījumu "Punkti virs i" 6. septembrī vadīs Aleksejs Dunda."

Izrādījās, ka šis precizējums nebija lieks. Raidījuma vadītājs Oļegs Ignatjevs publicēja paziņojumu Facebook vietnē par to, ka pārtrauc sadarbību ar LTV7 (šobrīd šī publikācija ir slēgta vai izdzēsta). Ignatjevs atteicās sniegt oficiālu komentāru sakarā ar savas aiziešanas iemeslu no kanāla, taču daļēji apstiprināja, ka viņa lēmums saistīts ar 6. septembra ētera situāciju.

"Ļoti labi. Latvijas sabiedriskajā medijā nav vietas cilvēkiem, kas ignorē Satversmi un uzspiež raidījuma viesiem krievu valodu. Tie laiki ir beigušies. PSRS sabruka pirms 27 gadiem," — komentēja šo ziņu Nacionālā bloka valdes loceklis, Tieslietu ministrija parlamenta sekretārs Jānis Iesalnieks.

Ziņu lente
0