EP slavē Latviju par nerezidentu veiksmīgu padzīšanu no bankām

CC0 / pxhere / Eiro
Eiro - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijai gan vēl ir daudz darāmā finanšu jomā, taču tai labi padodas atbrīvoties no nerezidentu naudas, uzskata Eiropas Parlamenta delegācija.

RĪGA, 2. septembris — Sputnik. Kārtības sargiem vajadzētu labāk apkarot finanšu noziegumus, taču zināms progress banku nozarē ir, secināja Eiropas Parlamenta finanšu noziegumu apkarošanas speciālās komitejas eksperti, vēsta skaties.lv

Delegācija ieradusies Latvijā divas dienas ilgā vizītē, lai tiktos ar bankas ABLV likvidētājiem un novērtētu izmaiņas valsts finanšu sistēmā.

Komiteja augstu novērtējusi Latvijas centienus samazināt nerezidentu kapitāla klātbūtni valsts bankās.

"Liels sasniegums — nerezidentu ieguldījumu daļas samazināšana. 2015. gadā vietējo iedzīvotāju un Eiropas Savienības valstu pilsoņu ieguldījumu daļa sasniedza 65%, tagad — 90%. Tās ir nopietnas pārmaiņas," — uzskata komitejas deputāts Petrs Ježeks.

Taču, protams, Latviju vēl gaida liels darbs.

Eiro - Sputnik Latvija
Latvijas Avīze: austrumu naudas trūkuma dēļ Latvijas bankām sākušās "paģiras"

"Mēs zinām, ka nerezidentu ieguldījumi un naudas plūsmas ir vērā ņemamas. Latvijas finanšu sistēma tika izmantota naudas atmazgāšanai tādis apjomos, kam grūti atrast analogus," — uzsvēra komitejas vadītājs Jeppe Kofods.

Eksperti iesaka grozīt normatīvos aktus ar mērķi sekmīgāk izmeklēt noziegumus finanšu sistēmā un sodīt vainīgos.

Iepriekš vēstīts, ka Eiropas Padomes eksperti naudas atmazgāšanas apkarošanas pasākumu vērtēšanas jomā — Moneyval ieviesuši Latvijai pastiprinātas kontroles režīmu, jo valsts saņēmusi zemu vērtējumu vairākos kritērijos šajā jomā.

Finanšu tirgus atveseļošanas plāni, kas izstrādāti pēc skandāla ar ABLV, paredz, ka bankām, kas vēl apkalpo nerezidentus, nāksies samazināt to skaitu līdz 5%. Tiem, kas netiks galā ar jaunajām parasībām, nāksies aiziet no tirgus.    

Ziņu lente
0