Atbildēs par nesekmīgajiem: Latvijā pedagogiem varētu sākt atņemt naudu

© Sputnik / Evgeny Epanchintsev / Pāriet pie mediju bankasSkola
Skola - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pedagogu alga Latvijā būs atkarīga no skolēnu eksāmenu rezultātiem: sliktu rādītāju gadījumā skolām izteiks brīdinājumu, ja situācija neuzlabosies, atņems 50% no valsts finansējuma, ja arī tad uzlabojumu nebūs – naudu no budžeta nedos vispār, un tad pašvaldībām nāksies tikt ar šo situāciju pašu spēkiem.

RĪGA, 31. augusts — Sputnik. Minimāli paredzētā skolēnu skaita esamība vidusskolā un izglītības kvalitātes rādītāji kļūs par galvenajiem kritērijiem skolotāju algu finansējumam. Attiecīgu noteikumu projektu izstrādāja Latvijas Izglītības un zinātnes ministrija, un tas tiks izskatīts Ministru Kabineta sēdē 4. septembrī, vēsta press.lv.

Saskaņā ar projektu, lai iegūtu mērķu dotācijas no budžeta skolotāju algām, izglītības kvalitātei vidusskolā vispārizglītojošajās programmās jābūt novērtētai ne zemāk par III līmeni (labi). Tostarp, tiks ņemti vērā gan izglītības saturs, pasniegšanas kvalitāte un mācību diferenciācijas atbalsts, gan arī aprīkojums, materiāli-tehniskie resursi un fiziskie apstākļi.

Министерство образования и науки Латвии - Sputnik Latvija
Naudu pedagogu algu palielināšanai atradīs Izglītības ministrijas "slēptuvēs"

Turklāt 12. klašu audzēkņu rezultātu indeksam eksāmenos jāsasniedz vismaz minimālo līmeni. Laika posmā no 2020. gada 1. janvāra līdz 2024. gada beigām minimālais indekss būs 40%, no 2025. gada 1. janvāra līdz 2029. gada beigām — ne mazāk par 50%, savukārt pēc tam — vismaz 60%.

Ja izglītības kvalitāte būs atbilstoša kritērijiem, skolai tiks piešķirts valsts finansējums 100% apmērā, neatkarīgi no kopējo skolēnu skaita vidusskolas klasēs.

Ja izglītības kvalitāte tiks atzīta par nepietiekamu, skolai tiks izteikts brīdinājums. Ja gada laikā situācija neuzlabosies, otrajā gadā skolotāju algām tiks piešķirti 50% no nepieciešamā finansējuma. Ja situācija netiks labota arī sekojošajā gadā, skola vispār pārstās saņemt naudu no valsts budžeta, un atbildība par skolotāju algām gulsies uz attiecīgajām pašvaldībām.

Gadījumos, kad skolā ir ne vien prasībām neatbilstoša izglītības kvalitāte, bet nepietiek arī minimāli noteiktā skolēnu skaita, pirmajā gadā viņa saņems brīdinājumu, savukārt jau otrajā gadā tai tiks atņemti budžeta līdzekļi skolotāju algām.

Plānots, ka jaunā finansēšanas kārtība stāsies spēkā no 2020. gada 1. septembra.

Skola - Sputnik Latvija
Vanaga par izglītības reformu: vainīgi būs pedagogi

Iepriekš Sputnik Latvija ziņoja, ka Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrībai izdevās panākt no koalīcijas solījumu izpildi par skolotāju algu palielināšanu šogad. Skolotāju minimālā alga no septembra tiks palielināta par 30 eiro par veselu likmi — līdz 710 eiro.

Ministru Kabinets gada sākumā apstiprināja skolotāju algu palielināšanas grafiku no 2018. gada 1. septembra līdz 2022. gada 31. decembrim. Līdzekļus šiem mērķiem bija paredzēts iegūt pateicoties izglītības iestāžu tīkla sakārtošanai un izglītības procesa efektivitātes veicināšanai. Taču uz skolu optimizācijas rēķina ietaupīto līdzekļu algu palielināšanai nepietiek.

Pēc trīs koalīcijas partiju pārrunām ar LIZDA tika izlemts, ka daļu naudas algu palielināšanai šogad piešķirs no neparedzēto apstākļu budžeta programmas, otru nepieciešamo daļu jāatrod Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) iekšējās rezervēs. Kopumā četriem šī gada mēnešiem nepieciešami 6,7 miljoni eiro.

Izglītības ministrs Kārlis Šadurskis nosauca rasto risinājumu par "labu". Viņš piebilda, ka algu palielināšanai ir jābūt saistītai ar izglītības kvalitāti, kura ir ministrijas prioritāte.    

Ziņu lente
0