Top zināms, kad ID kartes Latvijā kļūs obligātas

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Izmaiņas likumdošanā saistītas ar nepieciešamību elektroniski identificēt iedzīvotājus.

RĪGA, 29. augusts – Sputnik. Sākot ar 2023. gadu elektroniskās ID kartes kļūs par obligāto personu apliecinošo dokumentu Latvijas iedzīvotājiem, kuri sasnieguši 15 gadu vecumu. Tas paredzēts likuma grozījumos par personu apliecinošiem dokumentiem, ko atbalstījusi valdība, raksta rus.tvnet.lv.

Pase kļūs par ceļojumu dokumentu uz tām valstīm, kuras neatzīst elektroniskās ID kartes. Ar ID karšu palīdzību Latvijas iedzīvotāji iegūs piekļuvi ne vien Latvijas, bet arī citu Eiropas Savienības valstu valsts struktūru elektroniskajiem pakalpojumiem.

ID-card - Sputnik Latvija
Latvijas iedzīvotājus aicina ietaupīt 5 miljonus uz ID kartēm un pasēm

Šādas izmaiņas ir saistītas ar nepieciešamību elektroniski identificēt cilvēkus. Šobrīd bankas piedāvā dažādas iespējas, taču likuma izstrādātāji saskata tajā noteiktus riskus.

Personu elektroniskā identifikācija kļūs īpaši aktuāla 2022. gadā, kad pacientiem būs piekļuve e-veselībai tikai ar elektroniskās ID kartes palīdzību.

Iepriekš Sputnik Latvija rakstīja, ka ID kartes varētu kļūt obligātas jau pēc pāris gadiem. Tiek solīts, ka pilsoņi varēs ar ID karšu palīdzību balsot Saeimas vēlēšanās, taču šī gada oktobrī šādas iespējas vēl nebūšot.

Jau nākamgad pases un ID kartes varētu kļūt dārgākas. Cenrādis personu apliecinošo dokumentu izsniegšanai nav mainījies kopš 2012. gada, kad valsts valūta bija lats. 2014. gadā Latvijā tika ievests eiro, un cenas pārrēķinājumā uz vienoto Eiropas valūtu sanāca "neapaļas". Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē uzskata, ka dokumentu vērtība ir jānoapaļo uz augšu.

Tādējādi 14,23 eiro vietā par ID kartes izsniegšanu Latvijas iedzīvotājiem nāksies samaksāt 15 eiro, savukārt pase izmaksās 30 eiro 28,46 eiro vietā. Ja pase tiek izsniegta kopā ar ID karti, tad dokumentu vērtība sastādīs 40 eiro (šobrīd 35,57 eiro). Toties nav plānots palielināt cenrādi bērniem, pensionāriem un pirmās un otrās pakāpes invalīdiem. Viņiem ID karte kļūs lētāka – 5 eiro 7,11 eiro vietā.

Ziņu lente
0