Naudu pedagogu algu palielināšanai atradīs Izglītības ministrijas "slēptuvēs"

© Sputnik / Sergey MelkonovМинистерство образования и науки Латвии
Министерство образования и науки Латвии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Budžeta programmā "Līdzekļi neparedzētiem izdevumiem" laika posmam līdz šī gada beigām palikuši 16 miljoni eiro, tas ir pat vairāk, nekā nepieciešams pedagogu algu palielināšanai.

RĪGA, 29. augusts – Sputnik. Koalīcijas sēdēs tiek apspriests skolotāju algu palielināšanas jautājums, vēsta LSM.lv.

Augustā Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) atlika pedagogu minimālās algas palielināšanu līdz 2020. gadam, tā vietā ieplānojot izmaksas no prēmiju fonda, kas, diemžēl, netiks skolotājiem trešdaļā pašvaldību. Izglītības ministrs Kārlis Šadurskis apsūdzēja šajā situācijā pašvaldības un skolotājus, kuri "paši ievēlējas" šādu vadību.

Министр образования и науки Латвии Карлис Шадурскис - Sputnik Latvija
Šadurskis ir apmierināts ar pedagogu algu situāciju

Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA) paziņoja, ka aicinās koalīcijas partijas uz vēl vienu tikšanos sakarā ar solījumu izpildi par algu paaugstināšanu, un ja šī tikšanās nedos rezultātu, tad 18. septembrī skolotāji rīkos piketu.

Latvijas finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola iepriekš pateica, ka skolotāju algu pacelšana šogad ir iespējama tikai apmaiņā pret solījumu paaugstināt izglītības kvalitāti.

Lauvas daļu finansējuma, kas nepieciešams skolotāju minimālo algu palielināšanai par vienu veselu likmi no 680 līdz 710 eiro mēnesī, iespējams rast IZM iekšējās rezervēs, paziņoja premjerministrs Māris Kučinskis koalīcijas pārrunu beigās.

Budžeta programmā "Līdzekļi neparedzētiem izdevumiem" laika posmam līdz šī gada beigām palikuši 16 miljoni eiro, tas ir pat vairāk, nekā nepieciešams pedagogu algu palielināšanai, pateica Kučinskis.

Premjers atzīmē: šobrīd noteikti noteikumi sakarā ar skolēnu skaitu uz vienu skolotāju klasē, taču nepieciešami arī darba kvalitātes kritēriji, kas jānoteic gan algu palielināšanas kontekstā, gan skolu tīklu reformas turpināšanai.

Премьер-министр Латвии Марис Кучинскис - Sputnik Latvija
Mums jau ir rinda ar piketiem: Kučinskis lūdz skolotājus paciesties

Kučinskis atzina, ka piekrīt LIZDA vadītājas Ingas Vanagas prognozei, viņa uzskata, ka uz skolu tīkla optimizācijas ietaupīto līdzekļu rēķina vien nepietiks algu paaugstināšanai.

Vanaga paziņoja Latvijas Radio 4 pa telefonu, ka arodbiedrība vēlas tikt sadzirdēta.

"Mūsuprāt, ir rasti maksimāli kompromisi. Tas ir nopietns signāls arī pedagogiem (…), ka pie varas esošās partijas ir sadzirdējušas un saprot situācijas nopietnību, turklāt piedāvājot risinājumus. Nevaram noliegt, ka grafika izpildes sākšana ir nopietns signāls nozarē strādājošajiem un nopietns solis nākamā grafika soļa izpildei," — paziņoja Vanaga.

Ziņu lente
0