Tautiešu kongress: krievu skolu slēgšana – galvenais demokrātijas apdraudējums

© Sputnik / Sergey MelkonovАкция в защиту русских школ в Риге. 2 июня 2018 г.
Акция в защиту русских школ в Риге. 2 июня 2018 г. - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas varasiestāžu pienākums ir cienīt izvēles brīvību un kultūras daudzveidību, bet sabiedrībai ir jāizvēlas nevardarbīga pretošanās etnokrātijai, pārliecināti Krievijas tautieši Latvijā.

RĪGA, 28. augusts — Sputnik. Saglabāt izglītību krievu valodā Latvijā – tā ir demokrātijas prasība, pauž Krievijas tautiešu Latvijā organizāciju XI konferences rezolūcija. Dokumenta teksts publicēts Latvijas Sabiedrisko organizāciju padomes vietnē.

Rezolūcija adresēta ne tikai Latvijas prezidentam Raimondam Vējonim un premjerministram Mārim Kučinskim, bet arī virknei starptautisko struktūru: ANO ziņotājiem mazākumtautību, rasisma, izglītības tiesību jautājumos, EDSO augstajam komisāram mazākumtautību jautājumos un ANO Rasu diskriminācijas likvidācijas komitejai.

"Varasiestāžu uzbrukums izglītībai krievu valodā patlaban rada lielākos draudus demokrātijai un cilvēku tiesībām Latvijā," – teikts rezolūcijā.

Iepriekš vēstīts, ka šī gada martā tika pieņemti grozījumi, kuri paredz bilingvālās izglītības likvidāciju skolās, un jūnijā Saeima aizliedza programmas krievu valodā arī privātskolās. 

"Galvenais princips, kas kopīgs šīm darbībām – atteikums krievvalodīgajiem saņemt izglītību dzimtajā valodā," – pārliecināti konferences dalībnieki.

Autobrauciens Par krievu skolām - Sputnik Latvija
Sāpes un cerības: kā sveica autobraucienu "Par krievu skolām"

Viņi atgādināja, ka tādi soļi pārkāpj ne tikai Latvijas Konstitūciju, bet arī saistības Vispārējās konvencijas par nacionālo minoritāšu aizsardzību ietvaros, kā arī virkni starptautisko vienošanos.

Rezolūcijas autori ir pārliecināti: tikpat liela nozīme ir arī tam, ka izglītības reformas nav demokrātiskas, ko ne tikai ierobežo izvēles brīvību, turklāt tās pieņemtas pretēji to cilvēku viedoklim, ko tās skar, — Latvijas krievvalodīgo kopienas viedoklim.

"Lielākā daļa no mums izpaudusi viedokli tūkstošos parakstu, kas savākti par bilingvālās izglītības saglabāšanu, mazākumu pārstāvošo deputātu balsojumā Saeimā, daudzajās ielu protesta akcijās," – uzsvēra tautieši.

Konference pauda atbalstu izglītības valodas izvēles brīvībai, tiesībām uz dzimto valodu un visām darbībām to aizsardzībai – petīcijām Eiropas Parlamentā, prasībai Satversmes tiesā, protesta akcijām.

"Konference aicina: Latvijas valdību – cienīt izvēles brīvību, kultūras daudzveidību un bērnu intereses, starptautiskās organizācijas – publiski nosodīt nedemokrātiskās tendences Latvijā, bet Latvijas civilo sabiedrību – demonstrēt solidaritāti un nevardarbīgu pretošanos redzamajai etnokrātijai," – teikts rezolūcijā.

Krievijas tautiešu Latvijā organizāciju XI konference notika 25. augustā Maskavas namā Rīgā. Šoreiz tautiešu kongress bija veltīts Latvijas Sabiedrisko organizāciju padomes 20. gadskārtai.

Iepriekš vēstīts, ka krievu skolu aizstāvju masveida akcija paredzēta 15. septembrī.

Ziņu lente
0